Суспільство (відео)

«Простір DIY»: у Чернігові активісти організували територію для відпочинку містян (Відео)

Чернігівські екоактивісти облаштували «Простір DIY» на території кампуса «Чернігівської політехніки». Ідея проєкту полягала в тому, аби переосмислити цей простір та осучаснити його. Учасники організації «Еко Місто» кажуть, що ця місцевість популярна серед мешканців мікрорайону. Сам проєкт складався з навчання, яке пройшли, зокрема, студенти «Політехніки», які навчаються за спеціальностями «архітектура», «містобудування», «дизайн», а також міські активісти.

«Після навчання було дослідження простору, ми вимірювали тут транзитні потоки, спілкувалися з місцевими мешканцями. Ми стежили за тим, як люди використовують цю територію, якого вони віку, що вони тут роблять. Разом із нашими партнерами з міста Києва створили певну концепцію, як можна дуже швидко та за наявних ресурсів активувати цю територію, щоб покращити умови», — Сергій Безбородько, керівник ГО «Еко Місто».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чернігівські активісти довели, що пластик може бути фантастичним (Відео)

Сергій Безбородько зазначив, що цього року вдалося реорганізувати вітальню простору. Активісти звернули увагу, що тут є велика заасфальтована площа, що використовується не за призначенням. Тут місцеві ставили свої авто. Для них чітко розмітили місця, а іншу зону захистили бетонними блоками, що стали квітниками. З´явилася й навігація.

«На асфальті і різнокольорових ліній, різнокольорових ігор для дітей, які вони можуть використовувати, а також цей мурал на стіні майстерні може стати важливою точкою тяжіння для місцевих мешканців. Ми додали туди озеленення, створили квітники, поставили зараз два дерева символічно, але будемо вести перемовини, щоб їх там посадити. Тому що тінь у літню спеку – це один із найважливіших чинників комфортного середовища», — Сергій Безбородько, керівник ГО «Еко Місто».

Мурал створила Альбіна Колісніченко. Ескіз розробляли приблизно кілька тижнів, а сам мурал відмалювали за п’ять днів. Допомагали волонтери, ними стали студенти з «Політехніки», які навчаються на факультеті дизайну. Вони допомагали відмальовувати в кольорі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сміття може бути корисним: у Чернігові відкрили першу майстерню переробки пластику (Відео)

«Ми зрозуміли, що саме мистецтво є точкою тяжіння, щоб закликати людей доєднатися до нашої спільноти, подивитися, що відбувається в цьому просторі, тому вирішили створити яскравий мурал, але вибрати для нього приємні кольори, щоб усім жителями це подобалося. Ідеєю було створити абстрактний малюнок, який показує те місто, яким ми хочемо його бачити. Тобто це місто пішохідне, з великою кількістю рослин, добрих людей, дуже красивою архітектурою, в якому комфортно жити кожному», — Альбіна Колесніченко, автор муралу.

«За нашими спостереженнями, люди активніше використовують дірки в огорожі, ніж головний вхід, тому ми покращили для них доступність, прибрали всі барєри, прибрали уламки бетону та звільнили від сміття оцей транзит. І цей мурал вони бачитимуть щодня, йдучи на роботу або з роботи цією стежкою», — Сергій Безбородько, керівник ГО «Еко Місто».

У просторі з´явилися нові елементи з використаної деревини.

«Це старі піддони, щоб вони мали вигляд нових, ми їх відшліфували, покрили лаком. Тобто ці конструкції тут будуть постійно. Ми їх вкрили антисептиком, лаком, оліфою і вони стоятимуть навіть узимку. Ми вже бачимо, що місцеві мешканці їх використовують. Коли з’явився порядок, то люди інакше поводяться. Ми створюємо для людей нові умови, вони під них підлаштовуються і використовують простір за нових правил», — Сергій Безбородько, керівник ГО «Еко Місто».

Два дні територію біля майстерень використовували для фестивалю. Її тестували, аби вже надалі зробити сцену постійною, створити подієвий майданчик.

Журналіст – Ольга Лазун

Оператор – Дмитро Дриганов

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button