Суспільство (відео)

Зміцнити фортецю: в Чернігові провели нараду з питань оборони та безпеки (Відео)

Міцна фортеця Чернігів – в обласному центрі провели нараду з питань напрацювання стратегії оборони міста, головна мета якої – створити надійну систему захисту та заходів, що будуть актуальними не тільки на сьогодні, а й на подальші 5 та 10 років.

«Ми всі розуміємо, що світ узагалі перебуває у двох станах, це війна або мир. У нас зараз іде війна, але ми вже повинні думати про мир, і про війну повинні думати також під час миру. Ми зараз бачимо, що наше прикордонне місто, фортеця нашої столиці, фортеця нашої країни дуже вразлива як військово, так і економічно, соціально, тому ми всі повинні почати про це розмовляти, висловлювати ідеї, спілкуватися про те, щоб наше місто під час війни і після нашої Перемоги мало тенденцію до розвитку, а не до занепаду», — Дмитро Брижинський, начальник міської військової адміністрації.

На нараду зібралися представники військових формувань, національної та патрульної поліції, ДСНС, освітяни та медики, які висловили свої ідеї для покращення ефективності роботи військових, силовиків, а також цивільного захисту.

«Основним фактором, що дасть змогу більш якісно працювати поліції, більш якісно ставитися і до профілактики, і до розкриття будь-якого виду злочинів на території міста – чи то майнових, чи то злочинів іншого характеру, – це покращення системи «Безпечне місто». По-перше, шляхом відновлення системи до того стану, який був до повномасштабного вторгнення, а також пропрацювання додаткового фінансування та збільшення цієї мережі», — Олександр Шульга, начальник Чернігівського районного управління поліції ГУНП у Чернігівській області.

Із ним погодився і представник патрульної поліції.

«Основний акцент у місті Чернігові патрульна поліція робить на те, щоби збільшити безпеку дорожнього руху не тільки автомобілістами, але й, відповідно, іншими учасниками. Це і пішоходи, і велосипедисти. Оскільки є велика проблема і, відповідно, ми з нею боремося, щоб зменшити зростання випадків ДТП. І камери «Безпечного міста» допомагають у розкритті за гарячими слідами», — Михайло Курган, перший заступник начальника управління патрульної поліції у Чернігівській області.

Пролунала пропозиція створення нового моніторингового центру.

«Ми знайшли приміщення, яке відповідає всім нормам, де можуть працювати на сьогодні орієнтовно восьмеро співробітників. Моя пропозиція – в цьому залі повинні працювати співробітники поліції, співробітники муніципальної варти, ДСНС», — Олексій Мисенко, начальник КП « Муніципальна варта» ЧМР.

Військові формування також готові активно долучатися до моніторингу та патрулювання. Серед іншого обговорили питання, що стосуються реабілітації військовослужбовців і повернення їх до мирного життя.

«Реабілітаційні центри, соціалізація передусім воїнів, які будуть повертатися з фронту та війни. Про це ми вже повинні розмовляти зараз, передбачати ці місця, фінансування, тому що сьогодні одна граната спрацювала, а, не дай Боже, їх буде дуже багато вибухати. Коли ця зброя та боєприпаси будуть повертатися або знаходитися біля наших закладів освіти і на наших вулицях», — Дмитро Брижинський, начальник міської військової адміністрації.

Обговорювали й питання облаштування укриттів і бомбосховищ у багатоквартирних будинках та навчальних закладах. Зокрема про єдиний стандарт забезпечення необхідними меблями, медикаментами та продуктами. А також про навчання містян основ домедичної допомоги та цивільного захисту як у навчальних закладах, так і на підприємствах міста. За словами Дмитра Брижинського, всі пропозиції та ідеї стануть основою для робочої групи, яка напрацює ефективну програму оборони та її подальше фінансування.

Журналіст: Марина Кирієнко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button