Суспільство (відео)

Свої для своїх: чернігівці в Європі віддалено допомагають рідному місту (Відео)

Ніхто не зрозуміє проблем міста настільки глибоко, як його жителі. Тому в перші дні активних бойових дій на Чернігівщині Олена Чижова разом із чернігівцями, які проживають у Європі, створили волонтерський рух для допомоги Чернігову.

«Завдання нашої волонтерської діяльності на самому початку – я просто обдзвонила всіх своїх друзів і подруг, які живуть в інших країнах, які теж щось почали робити. Але чернігівці вирішили допомогти Чернігову, тому що в нас було найспекотніше в перші тижні війни.

Наша волонтерська мережа, ми її назвали «Залізний кулак Чернігова», – це неофіційна організація, це просто чернігівці, які живуть у Європі, Канаді, США. Багато, дуже багато чернігівців знайшлося. Що ми робили на початку? Робили як і всі: завантажували тут вантажі різні з Європи, переважно гуманітарну допомогу для лікарень, для передової, для людей, коли в нас там проблеми були з постачанням»,- Олена Чижова – координатор волонтерського руху чернігівців у Європі.

Спершу організація допомагала гуманітарними вантажами та коштами, зібраними серед своїх у Європі. Одна з перших ініціатив «Залізного кулака Чернігівщини» – допомога пологовому будинку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Генштаб планує контролювати переміщення військовозобов’язаних

«Один у полі не воїн, але коли нас було багато, було цікаво. Я, наприклад, кинула клич серед своїх друзів, що хочу допомогти пологовому будинку, це був мій перший волонтерський досвід. Мої батьки в Чернігові, всі друзі мої теж у Чернігові. У мене в підвалі з батьками сиділа вагітна жінка. І ми почали думати, як же їй народжувати. І почали дізнаватися про Чернігівський пологовий будинок. І дізнались, що там купа народу сидить, народжує. Навіть дві трійні в них народилися. Одні – 24-го, другі – 26-го, як зараз пам’ятаю. І я для себе ухвалила рішення, що допомагатиму пологовому.

Я збирала гроші, якось дуже швидко мені накидали грошей. Переказувала хлопцям-дівчатам, а вони там закуповували їжу для лікарів, гігієну для дітей, для малят. А потім мені почали зносити. Я проста людина і мені нанесли десь три такі вантажні мінівени. З Бельгії в перший тиждень війни їхав священник, от він поїхав на кордон, узяв мій вантаж. І тут я зрозуміла, як це можна робити. Після того я почала шукати волонтерів, які їздили на кордон. Вони забирали наші збірні вантажі, і так наші чернігівці по всій Європі робили»,- Олена Чижова – координатор волонтерського руху чернігівців у Європі.

На щастя, часи блокади – в минулому. Зараз Чернігів відбудовується та потребує допомоги саме в цій сфері. Тому організація ухвалила рішення долучитися до відбудови міста-героя.

«Зараз ми працюємо над збором коштів на відновлення вікон чернігівських шкіл. Що ми зробили? Ми запустили сайт https://savechernihivschool.online/ і вирішили зробити такий френдрайзинг по Європі. Тут дуже популярно, коли ти купуєш якісь такі маленькі штучки – і собі щось маєш, і донатиш.

Ми запустили такий сайт, поговорили з управлінням освіти, чернігівська громадська організація «Українська призма» підписала меморандум офіційний з управлінням освіти. Вони нам показали, розказали, дали п’ять шкіл, ми їх перевірили. П’ять шкіл Чернігова, ми починаємо з цього із заміни вікон у 5 чернігівських школах. Цей проєкт називається «Ангели свободи врятують Чернігівські школи»,- Олена Чижова – координатор волонтерського руху чернігівців у Європі.

Разом ми – сила. Якщо кожен долучиться до проєкту «Ангели свободи», то спільними силами нам вдасться допомогти кожній школі Чернігова. Адже темпи відновлення славетного Чернігова – в наших руках.

«Кожен може долучитися, абсолютно кожен. Але найбільше для нас важливе інформаційне поширення. Аби всі розуміли, що чернігівські школи потребують допомоги. У нас ще садків купа. Тому що більше людей у світі знатиме про це, то краще»,- Олена Чижова – координатор волонтерського руху чернігівців у Європі.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Таліна Тарасенко

Оператор Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button