Суспільство (відео)

Аграрії Бахмаччини, як приклад відповідального перед громадою виробника (Відео)

Приклад соціально відповідального сільськогосподарського виробника демонструє на Бахмаччині команія «Агродім».

Вже витрачено мільйони гривень на покращення соціальної інфраструктури села Бахмач, що поряд з однойменним райцентром.

Саме цим пишаються у компанії агровиробника. Нова асфальтована дорога, вуличне освітлення, десятки створених робочих місць, допомога школі, медпункту, будівництво церкви. Таким досягненням може позаздрити будь-який населений пункт Чернігівщини.

— Господарство допомагає у розвитку села. Між сільрадою на підприємством заключна соціальна угода, — розповідає Наталія Гришко, голова сільради.

«Агродім» планує розширити власне виробництво. Новим етапом має стати будівництво цеху з виробництва комбікорму. Отримають користь від цього і аграрії, і жителі села. Між селянами та компанією постійно триває конструктивний діалог. От і зараз компанія долучила селян до обговорення  побудови комбікормового цеху. Було проведено громадські збори.

Усі інстанції для початку будівництво пройдені. Отримано позитивні результати екологів та санстанції. Ознайомити бахмачан із усіма аспектами запросили представника німецької фірми, що постачатиме своє обладнання.

Фахівці запевняють, виробництво комбікорму буде закритим, тобто екологічно чистим. Ані шуму, ані викидів не буде. Обладнання відповідає усім європейським стандартам. А в Європі знають ціну екології і здоров’ю людей.

— Металокаркасна будівля. Все виробництво буде всередині будівлі. Всередині кімната оператора. Людина управлятиме всім процесом, — каже Микола Демчак, представник компанії в Україні.

— Нема нічого спільного з радянськими заводами. Нічого спільного з виробництвом , де переробляється костна мука, відходи риби. Має відношення суто до зернових. Фактично – це подрібнювач і змішувач, — стверджує Ігор Денисюк, генеральний директор ТОВ «Агродім».

У селі та самому райцентрі роботу знайти непросто. Та селяни чомусь не у захваті від будівництва цеху, де зможуть працевлаштуватися місцеві мешканці. І це попри всі запевнення преставника німецької фірми, санстанці та медиків в екологічній безпеці обєкту.

В «Агродомі» пішли на зустріч людям, що мешкають у прилеглих до виробництва будинках і почали встановлювати додаткові фільтри на вже існуючи потужності, зокрема сушарку. Та невелика група селян невдоволена і цим. І вчинила на зборах ґвалт, ледь їх не зірвавши.

На підприємстві не виключають, що конкуренти ставлять палки в колеса будівництву цеху, підбурюючи кількох людей. Саме вони вміло маніпулювали думкою свої односельців, вводячи тих в оману уявною екологічною загрозою.

—   Збиралися восени і до нас виходили. Обіцяли поставить фільтри. 4 роки ходимо. Збиралися цією округою. Більш ніхто, — розповідає Світлана, місцева жителька.

Серед гостей на громадських слуханням був і народний депутат Валерій Давиденко. Він активно спілкувався з людьми. Вислухав їх проблеми. Готовий допомогти у їх вирішенні. Переконаний, що нове виробництво дасть новий поштовх у розвитку аграрної галузі на Бахмаччині, а створені робочі місця позитивно відобразяться на економічному стані села.

— Я задоволений. З людьми треба спілкуватися якомога частіше. Я так роблю. Головне з боку виробника всі говорили відверто і правду. Переконаний, що з часом люди все оцінять по-іншому, — говорить Валерій Давиденко, народний депутат України.

На Громадських слуханнях  щодо побудови комбікормового цеху мала місце гостра дискусія. Однак через позицію групи невдоволених селян збори були зірвані, коли все пішло не по їх сценарію. Попри це діалог з бахмаччанами триватиме. Адже саме від працюючих підприємств залежатиме розвиток села.

Ще статті по темі

Back to top button