Суспільство (відео)

Зросла кількість охочих всиновити дитину на Чернігівщині (Відео)

У Чернігівській області під час фази активних бойових дій загинули 22 дитини, 59 зазнали поранень різних ступенів,12 дітей втратили своїх батьків. За інформацією служби у справах дітей Чернігівської обласної державної адміністрації, попри складні обставини та виклики сьогодення, на Чернігівщині збільшилася кількість охочих усиновити дитину.

«Більш активними стали кандидати в усиновлювачі та кандидати в прийомні сім’ї, ті, хто хоче взяти дітей на виховання. У нас такого ніколи не було, щоб 13 кандидатів у прийомні сім’ї хотіли взяти дітей. Точно так само і з усиновленням: їх більше, порівняно з минулими роками. Було 15, 17, торік 21 був, а цього року 27 перебувають на обліку з усиновлення», — Людмила Зеленько, начальниця служби у справах дітей Чернігівської обласної державної адміністрації.

Начальниця служби у справах дітей Чернігівської обласної державної адміністрації зауважила, що усиновлення українських дітей громадянами інших країн нині не відбувається, згідно з нормами чинного законодавства.

«На сьогодні вже усиновлено 14 дітей громадянами України і 10 справ зараз перебувають у судах щодо усиновлення. Станом на сьогодні усиновлення іноземними громадянами припинено до кінця воєнних дій і ще на три місяці після завершення», — Людмила Зеленько, начальниця служби у справах дітей Чернігівської обласної державної адміністрації.

Також восени 2022 року уряд затвердив законодавчі зміни та розширив підстави для надання статусу дитини-сироти, дитини, позбавленої батьківського піклування; а саме: батьки яких не виконують свої обов’язки з виховання та утримання дитини з причин перебування батьків на територіях, які розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають у тимчасовій окупації. Перебувають у розшуку як зниклі безвісти за особливих обставин. Є військовополоненими, позбавлені особистої свободи (затримані, взяті в заручники) органами влади держави-агресора.

«Усього 10 дітей отримали такий статус і хочу сказати, це дуже мало, ми це розуміємо, але головна причина – багато людей не знають про те, що якщо вони переїхали, зникли батьки чи вони перебувають у полоні, що треба звертатися до органів опіки та піклування, щоб такий статус було надано. І дитина, яка залишилася без батьківського піклування, отримує виплати державні, тому це дуже важливо. Ми говоримо про те, що на сьогодні це також є захист прав дітей. Я прошу всіх небайдужих людей, якщо їм стане відомо про такі випадки, аби вони зверталися у службу у справах дітей», — Людмила Зеленько, начальниця служби у справах дітей Чернігівської обласної державної адміністрації.

Водночас при отриманні статусу дитини-сироти, дитини, позбавленої батьківського піклування, відповідно до вищезазначених підстав, така дитина не може бути усиновленою. А у випадку знайдення чи повернення батьків на підконтрольну територію такий статус буде анульовано. Тому у відомстві зазначають, що не треба боятися та замовчувати такі випадки.

Журналіст: Марина Кирієнко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button