Суспільство (відео)

Зростання захворюваності на ВІЛ/СНІД: спеціалісти попереджають про нову хвилю (Відео)

Поки Чернігівська область частково перебувала в окупації, російські війська свідомо знищували медичну систему в регіоні. Та завдяки злагодженій роботі лікарів, соціальних працівників, працівників служби ДСНС, волонтерів і благодійних організацій жителі області не залишилися без медичної підтримки. Одна з таких організацій – «Чернігівська мережа – 100 відсотків життя» – допомагає хворим на туберкульоз, гепатити та пацієнтам, які живуть із ВІЛ/СНІД.

«Наші клієнти потребують безперервності лікування. Те, що стосується ВІЛ-позитивних людей, – це пожиттєве лікування, а для людей, хворих на гепатити та туберкульоз, лікування є терміновим. Ліки треба приймати щоденно.

Наші соціальні працівники взяли у СНІД-центрі препарати, вони живуть у різних районах міста. Тож коли до нас телефонували люди, ми вже координували, пацієнтів також направляла до нас «Національна служба довіри» та інші організації. Були люди, які приїхали до нас у місто з усієї області й тут застрягли. То ми вже направляли їх до того району, до того соціального працівника, який був найближче»,- Анжела Мойсеєнко – директор Чернігівського відділення «100% життя».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині не вистачає «робочих рук»: які професії найбільше затребувані?

Також допомагали пацієнтам протитуберкульозного диспансеру, який із першого дня опинився під обстрілами. А офіс організації став штабом допомоги для всієї громади.

«Допомагали як могли всім, хто до нас звертався, максимально. Навіть видавали бебі-бокси для дівчат, які народжували під час війни.

Зараз продовжуємо працювати, так само забезпечуємо людей гуманітарною допомогою. Оскільки начебто вже і магазини працюють, можна щось купити. Але багато хто втратив роботу, багато хто залишився без житла, власне, сьогодні допомога така ж актуальна, як і місяць чи два тому»,- Анжела Мойсеєнко – директор Чернігівського відділення «100% життя».

Спеціалісти звертають увагу, що у зв’язку з воєнними діями хвиля захворюваності зростатиму, а тому засоби індивідуального захисту зараз як ніколи є актуальними.

«Біологічний інстинкт ніхто не відміняв, під час воєнних дій він особливо активується у людини, це необхідність продовження свого роду. І в цих випадках люди зовсім не думають про безпеку. Тому питання використання презервативів не порушується, будемо так казати»,- Анжела Мойсеєнко – директор Чернігівського відділення «100% життя».

Також організація допомагає зробити безкоштовний тест на ВІЛ/СНІД.

«Зв’язавшись із нами через сторінку у фейсбуці, можна отримати цей тест і пройти його як самостійно, так і тут наші працівники та медичні сестри зроблять це»,- Анжела Мойсеєнко – директор Чернігівського відділення «100% життя».

Тож не ставте життя на паузу, дбайте про своє здоров’я та не забувайте про захист.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Марина Кирієнко

Оператор Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button