Суспільство (відео)

Чернігівщину поділять на чотири райони: планується масова ліквідація райдержадміністрацій (Відео)

Народні депутати від Чернігівщини внесли на розгляд Верховної Ради законопроект, який, так би мовити, в рамках децентралізації частково ліквідує районні структури, простіше – укрупнює райони: із 22-х формує чотири.

«Фактично це спроба продовжити реформу в такий спосіб. Однак є питання до термінів і наскільки взагалі це на часі. Тому що в нас не завершене формування об’єднаних територіальних громад», — розповідає Микола Силенко, консультант із бюджетних питань регіонального відділення Асоціації міст України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хто братиме участь у виборах в ОТГ

Планують залишити такі райони, до яких долучать території інших – Чернігівський, Корюківський, Прилуцький і Ніжинський. Проте експерти зазначають, ініціатива має низку недоречностей.

«Якщо таке укрупнення і відбудеться, то це треба робити швидко, наприклад, за два місяці перед самими виборами», — зазначає Ірина Грозенко, директор регіонального відділення Асоціації сільських і селищних рад.

Адже без виборів одразу після укрупнення очолювати, наприклад, п’ять районів буде керівництво одного. Це несправедливо. Керівники громад – також проти нинішньої редакції.

«Давайте ми закінчимо процес децентралізації, будуть створені всі громади. Потім уже в консультативному режимі. Хай збирають голів об’єднаних громад. І виносять це питання на обговорення. А так виходить, що без нас нас і женять», — говорить Сергій Гарус, голова Іванівської ОТГ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: До Гончарівської ОТГ приєднуються громади трьох сіл

«Я за укрупнення, точніше за ліквідацію. На сьогодні вони абсолютно зайві. Це надбудова та зайва витрата бюджетних коштів», — відзначає Володимир Кучма, голова Кіптівської ОТГ.

Простим жителям Чернігівщини або байдуже, або незрозуміло, або ж за звичкою вони з пересторогою ставляться до будь-яких реформ.

«Людям тільки гірше життя буде».

«Ми вже бачили ці об’єднання, роз’єднання. І все це закінчувалось не дуже добре».

Райради, райдержадміністрації, об’єднані громади – досить великий перелік управлінських структур. Тому експерти  одностайні в їх зменшенні, але робити це треба виважено та дослухаючись до думки всіх учасників процесу децентралізації.

Журналіст: Олег Дешура

Оператор: Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

10 коментарів

  1. Скільки вже можна експериментувати над Чернігівщиною?! Люди ще не оговталися від експерименту з Укрпоштою.

  2. Це ще не кінець з експериментами точно. Їх поперло -що спаде на думку всіляка херня й та прокатує, крадуть відкритий нахабно й ми проковтнем,

  3. Чернігівщину знищують , так, як є що брати ліси, земля , а люди це тля їх треба знищити !

  4. Людей ніхто не питає… Владі люди непотрібні… Села вимирають — звільняється земля.іде боротьба за ресурси, за землю, а люди прості хто здоровіший — виїде, а хто слабий, безпомічний — приречений…

  5. Просто люди боятся якихось змін.Звикли до того що все йде за течією. А так дивись та й на краще вийде.Требя мінятись , і в голові також

    1. =Estonia, Tallinn Аноним Просто люди боятся якихось змін. Звикли до того що все йде за течією. А так дивись та й на краще вийде. Требя мінятись , і в голові також=
      Люди, конечно, поменяются. Но не нынешние поколения. Начиная с 1917 года народ под руководством всяческих столичных гадёнышей (скотиняк и картавых тварей — по определению Ляшко и Пашинина) строит «светлое будущее», пуская кровавой собаке под хвост поколение за поколением. Вот и сейчас так. Сокращение районов — полезное дело, уменьшится количество сук-чиновников, коих сейчас больше, чем в советские времена. Но и количество нас-обычных людей-уменьшится. Надо видеть главное: все эти т.н. рехвормы идут исключительно для сохранения (с последующим воровством) бюджетных денег, а не для собственно позитивных изменений в стране — роста продолжительности жизни, уменьшение заболеваний, сохранения и улучшения системы бесплатного образования и медпомощи.
      Вот смотрите: погавкала скотиняка из Киева об очередном светлом будущем, заховалась в багажник автомобили (нач ГФС Продан)и слиняла на Запад, а мы тут кукарекаем о том, что всё идёт к лучшему, что мы привыкнем.

  6. Прощай, Городня! Первый удар — крах СССР. Из Городни исчезла воинская часть, завязанная на Черниговское летное училище, и телезавод «Агат» — филиал московского. Городообразующее предприятие.
    Втрое цунами — нынешние рехвормы. Больница «под лесом» исчезла. Остатки окон и дверей выломали местные жители. Теперь там будет якобы казарма.
    Уничтожение Городни как райцентра окончательно превращает её в село сельское. В ж..пу, непригодную для жизни. И все остальные райцентры тоже….

  7. Они всё это делают не думая о последствиях. Зачем мне такая власть? Мне нормально живётся под руководством Борзнянского р-на. Я родилась в нём, живу и буду жить в нём, а не в не моём районе!

  8. И такое д.рьмо происходит во всех областях Украины! Закончится это, и наступит мир лишь тогда, когда вдоа Вальцмана(порошенко) придёт в тюрьму к Гнойсману узнать, за что повешенный Турчинов пристрелил Яйценюка на похоронах Парубия, который так и не признался где закопал трупы Авакова и Абрамовича!!!

Back to top button