Життя громад

На Чернігівщині 96-річна бабуся плете дитячі речі для безкоштовного магазину

Прожити життя і не зламатися під тягарем випробувань, не втратити віру в добро і людей під силу не кожному. Натомість 96-річна Капіталіна Денисівна Березнянська з Любеча, навіть попри свій поважний вік, ще прагне піклуватися про інших, зокрема про діток. Мабуть, саме на таких небайдужих людях і тримаються сіверські громади.

Якраз на щедруху, 13 січня, Капіталіні Денисівні, або бабі Капі, виповнилося 96. Хоча за паспортом день народження в  неї 15 січня.

«Прожила вона нелегке життя, поховала свого чоловіка. Але доживає не сама. Інший дідусь до неї прийшов, тривалий час вони господарство вели, натомість уже близько 10 років, як дідусь цей осліп, але вони живуть разом.

А бабуся молодець – вона вірить у Бога, встає з молитвою і лягає, дуже багато читає, ніколи не пліткує, сіє добро і на релігійні свята ніколи не працює.

До стареньких із нашого комунального закладу приходить працівник і допомагає по господарству», – розповідає Наталія Головач, фахівець із соцроботи КЗ ЦНСП Любецької селищної ради.

За словами пані Наталії, торік, дякуючи волонтерам, у Любечі відкрили магазин «Дякую». Пані Капіталіна про цей магазин почула. І жіночці, яка її обслуговує, каже: «Ти, будь ласка, там скажи завідувачу магазину, якщо є пряжа, то хай мені дасть». Отак їй принесли пряжу. А Капіталіна Денисівна наплела шкарпеток. І оце знов їй принесли пряжу, то сплели шість жилеточок дитячих.

«Загалом молодець вона. Бачить іще без окулярів. Щоправда, не ходить, тільки сидить. Але вона чистенька, в неї багато квітів. У домі теж чисто. Все життя у неї в праці і фактично до сьогоднішнього дня плете і радує діток.

Батьки такими жилеточками задоволені. Бо в сільських хатах буває зранку не дуже жарко, поки грубку не витопиш, то малюки залюбки носять жилетки і шкарпеточки. Дуже всі вдячні пані Капіталіні за роботу. Я захоплююся такими людьми, як баба Капа», – зазначає Наталія Головач.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як живе сіверський власник «Тарасомобіля», якого півтора року тому показували мало не на всіх телеканалах

Як була Капіталіна Денисівна молодшою, то рукоділля в неї було основним захопленням. У хаті багато вишитих наволочок, плетених гачком серветок, навіть килим сама зіткала. Щоправда, тепер жінка каже, що подібні речі її сьогодні не цікавлять. Натомість хоче радувати діток. Тож і передає до безкоштовного магазину те, що нав’яже.

«Ми речі у цей безкоштовний магазин отримуємо різні, то пані Капіталіна каже: «Якщо якісь светри недобрі, то приносьте, розпускатиму та в’язатиму інші речі». Але ж нитки ті, після того, як річ розпустиш, ніякі. А справа в тому, що я сама до того, як прийти в наш комунальний заклад, займалася підприємництвом. І в мене в Любечі був магазин пряжі. Тому Капіталіна через людину, яка її обслуговує, звернулася до мене. Каже: «Знаю, що у вас Наталія Борисівна працює, то нехай передасть мені хоч якихось залишків пряжі». А залишків у мене було досить багато. То передала їй, та й усе. Так вона й працює.

Якось привезли їй ниток. А вона: «Ой, стільки багато, а якщо я не доживу, щоб усі пов’язати?». То відповіли, що поки все не сплете, щоб про смерть  і не думала. А ми їй нитки будемо підкидати», – зауважила пані Наталія.

Спілкування із Капіталіною Денисівною приносить соцпрацівникам купу позитивних емоцій.

«Ми вже в такому віці самі, що втратили своїх бабусь і матерів. Тож щемно і водночас світло на душі стає, коли отримуємо записочки чи листівки з теплими словами від баби Капи. Дуже радісно з нею спілкуватися. Але вона вже не чує, то доводиться покричати. Щоправда, вона все пам’ятає, розпитує, про всіх їй дуже цікаво.

У неї дорослий син, йому вже за 70, у Києві живе. Він щомісяця їй надсилає кошти на опалення та на вітамінчики, як вона сама каже. Хвалиться: «Мій синочок за мене переживає щоб я не була голодна». І бабуся дійсно не бідує, бо продуктів у неї вдосталь і пенсія більш-менш», – повідомляє Наталія Головач.

Сама ж Капіталіна Денисівна вважає себе терплячою, бо народилася у рік Бика. Мабуть, через те ще й дуже працьовита. Без діла навіть зараз не сидить, каже, що треба рухатися, хоч сидячи.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко, фото – КЗ ЦНСП Любецької селищної ради

Ще статті по темі

Back to top button