Життя громад

Життя громад: у Мені запрацювала «Кімната довіри»

У місті Мена, в приміщенні комунальної установи «Менський міський центр соціальних служб», що по вулиці Семашка, 8, уже тиждень працює «Кімната довіри».

Створення спеціально облаштованої кімнати відбулося завдяки фінансуванню з місцевого бюджету та підтримці ГО «Агенція регіонального розвитку Менщини» в рамках проєкту «Кімната довіри», що реалізується Українським жіночим фондом (УЖФ) у партнерстві з Національним демократичним інститутом міжнародних відносин.

Як розповіла журналістам ЧЕline фахівець із соціальної роботи Сніжана Комарова, навчаючись разом із Іриною Хрущ в Академії жіночого лідерства, вони дізналися, що після закінчення навчання є можливість отримати грант.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У городнянської бабусі чотирьох онуків вистачає енергії на безкоштовні курси української мови

Саме для здійснення індивідуальної роботи була потреба у створенні спеціально облаштованої окремої кімнати, де спеціаліст центру зможе надати необхідну допомогу та підтримку. Адже надання соціальних послуг певним категоріям клієнтів потребує, зокрема, забезпечення принципу конфіденційності.

«Коли ти розмовляєш із людиною, яка перебуває в складних життєвих обставинах, їй зазвичай важко відкритися, особливо якщо вона бачить тебе вперше, а в кабінеті присутні ще й інші фахівці. Інша річ, коли це окрема кімната, можна сісти одне напроти одного, створити довірливу атмосферу, поговорити з людиною, вислухати її», – пояснює Сніжана Комарова.

Тож фахівці Сніжана Комарова й Ірина Хрущ пройшли навчання, написали проєкт і подали заявку на участь у програмі малих грантів.

242375359_2955515568046393_3588577241548670485_n

У процесі реалізації проєкту «Кімната довіри» був зроблений ремонт, закуплені нові меблі. Також був спеціально облаштований дитячий куточок із дидактичними матеріалами, які сприятимуть зайнятості дітей та їхньому розвитку під час надання послуг їхнім мамам.

«Аби вони не сиділи поряд і не слухали про дорослі проблеми, ми подумали, що добре було б створити куточок для дітей, де вони у цей час зможуть гралися», – додає Сніжана Комарова.

Проте суми гранту на створення кімнати все ж не вистачало, оскільки виділена під проєкт кімната потребувала ремонту і нових меблів. На ремонт гроші виділила Менська міська рада, також були задіяні депутатські кошти. А саме на кошти гранту були придбані меблі й іграшки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Від парку до парку»: на Чернігівщині створюють унікальний туристичний веломаршрут

Відтак, тепер соціальні фахівці мають можливість надавати якісні соціальні послуги одиноким матерям, жінкам і дівчатам, які постраждали від насильства. Також мамам, які виховують дітей з інвалідністю, дівчатам-підліткам із девіантною поведінкою та іншим категоріям жінок і їхніх сімей, які потребують підтримки.

Серед напрямків роботи «Кімнати довіри» – проведення консультацій, тренінгів і бесід, що сприятимуть підвищенню самооцінки жінок, зменшенню кількості випадків девіантної та делінквентної поведінки, правопорушень серед дівчат-підлітків, покращенню обізнаності жінок з питань подолання гендерної нерівності та профілактики насильства, психологічної підтримки жінок.

Сніжана Комарова розповіла, що «Кімната» вже працює в запланованому форматі.

Для одиноких матерів, які перебувають у складних життєвих обставинах, відбулася групова консультація із лікарем-гінекологом. Також фахівцями центру був підготовлений відеолекторій для підвищення рівня освіченості жінок щодо гендерної рівності.

Стосовно подальших заходів, які проводитимуть у «Кімнаті довіри», інформуватимуть заздалегідь на сторінці проєкту у Facebook та на інших інформаційних платформах Мени. Також серед населення міста здійснюватиметься постійна інформаційна робота стосовно послуг, які можна отримати, звернувшись до соціальних фахівців по допомогу.

«Будь-яка людина, звернувшись до нас, зможе одержати психологічну й інформаційну підтримку», – запевнила фахівець із соціальної роботи Сніжана Комарова.

Фото — Менська міська рада

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button