Життя громад

На Чернігівщині створено ландшафтний заказник площею 92 га

Восени минулого року на території Чернігівщині з’явився ландшафтний заказник «Лопата». За його створення проголосували депутати Чернігівської обласної ради.

«Дуже важливо, що депутати Менської міської ради погодили створення ландшафтного заказника «Лопата», площею 92 га (із них 82 га – земель комунальної власності Менської міської територіальної громади, які раніше були виставлені на аукціон) між селами Ушня та Бірківка за рахунок коштів обласного бюджету, а вже 22 жовтня 2021 року депутати Чернігівської обласної ради проголосували за визнання ландшафтного заказника місцевого значення «Лопата» природно-заповідним. Для нашого часу це – прорив. Адже є зацікавленість, щоб землі пішли на аукціон», у коментарі для ЧЕline зазначив староста Бірківського старостинського округу Роман Боюн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Мені визначилися з брендом громади

Функціонування ландшафтного заказника місцевого значення «Лопата» забезпечить збереження та відновлення ландшафтних комплексів заплави річки Десна. Оскільки створення заповідних територій є дієвим механізмом охорони природних екосистем і ландшафтів.

Територія заказника «Лопата» репрезентує заплавний тип ландшафтів і має давню історію формування та розвитку, пов’язану з утворенням долини річки Десна.

Місцевості притаманний заплавний тип ландшафтів із переважанням заболочених і справжніх луків. На території виявлені півники сибірські та плодоріжка болотна, які занесені до Червоної книги України як вразливі види. Стариці зайняті водною рослинністю, а саме: угрупованням ряски, жабурника звичайного, куширом зануреним. Окремо трапляються лісові ділянки з переважанням осики.

Цю територію можна використовувати для організації тематичних екскурсій, облаштування еколого-освітніх стежок, пунктів спостережень за природою.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button