Життя громадЧEline.ТV

Пекли хліб цілодобово та роздавали молоко: як ПСП «Пісківське» допомагало людям вижити (Відео)

Майже з самого ранку 24 лютого 2022 року більшість громад Чернігівської області опинилися в оточенні рашистів. Тож багато людей не встигли зробити запаси продуктів, а те, що було в магазинах, закінчилося в перші дні. Мешканці та підприємці почали об’єднуватися, аби забезпечити продуктами харчування населені пункти. Зокрема, в ПСП «Пісківське», що працює в теперішньому Ніжинському районі, в часи блокади пекли хліб, виготовляли молочні продукти та роздавали молоко для мешканців навколишніх сіл. Керівник розповідає, що насамперед вдалося протриматися завдяки персоналу.

«Я пишаюся своїми людьми, які працюють на підприємстві, бо ми не розуміли, що нам робити: чи розбігатися, чи випускати тварин, чи припиняти свою діяльність. Я з першого дня прийшов жити сюди, на підприємство, бо треба було постійно бути на зв’язку, якось заспокоювати людей і контролювати все. Спочатку було багато незрозумілого. І коли я зайшов у доїльний зал, то перше, про що мене спитали дівчата зі сльозами на очах: «А з нашими коровами нічого не станеться?» Я тоді дуже був здивований, що вони переживали насамперед за тварин, а не за себе. Для мене це був нонсенс, мені здавалося, що люди покинуть ферму, не будуть доїти, бо вони повинні були переживати за своє життя»,- Валерій Колоша, керівник Приватного сільськогосподарського підприємства «Пісківське».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Поповнюють бюджет і готують жителів до зими: як сьогодні живе Кіптівська ТГ (Відео)

Ризикуючи своїм життям, робітники господарства пробралися таємними стежками поміж ворожими колонами окупантів. Тут вони і залишалися жити увесь період активних бойових дій на Чернігівщині.

«Я вважаю, що це їхні героїчний подвиг у цей період. Бо так шляхи були перерізані, ми були заблоковані, молоко не здавалося. Але ми, маючи невеликий запас солярки, їздили та роздавали його людям. Тож за цей період ми роздали продукції на 8 мільйонів. Таким чином підгримували людей чотирьох навколишніх сіл, до Бахмача також передавали. Бо дійсно купити в магазині було нічого»,- Валерій Колоша, керівник Приватного сільськогосподарського підприємства «Пісківське».

Керівник пригадує, що в цей період усі цехи працювали на максимальну потужність. Працівники пекли хліб та виготовляли молочну продукцію.

«Маючи переробку свою, ми зрозуміли, наскільки це важливо. Бо коли не було підвозу продукції жодної, люди в пошуках їхали навіть через ті місця, де стояли рашисти, таємними стежками пробиралися та просили хліба. І завдяки всім цим цехам ми забезпечили людей продуктами харчування. Цехи працювали цілодобово, не вимикалися»,- Валерій Колоша, керівник Приватного сільськогосподарського підприємства «Пісківське».

Після відходу рашистів підприємство одразу почало займатися посівною, тож зараз мають гарні врожаї. З молоком ситуація дещо складніша, справа в тому, що заводи-партнери більше не купують його в тих об’ємах, як було раніше. Багато людей виїхали з країни, а отже, в магазинах реалізувати готовий товар тепер важче.

«На сьогодні так працюємо ми, зрозуміло, що все нелегко, обіг коштів сповільнився, продукцію реалізувати тяжко. Останнім часом хоч радує, що відкрилися порти, то ціни почали підвищуватися. Але я вважаю, що це не основне. Головне – це наша Перемога. Нам треба закінчити війну»,- Валерій Колоша, керівник Приватного сільськогосподарського підприємства «Пісківське».

Тож, крім сільськогосподарського фронту країни, підприємство активно підтримує і військових – передають продукцію на передову та допомагають технікою.

«Приїхали хлопці з передової, ми їх завантажуємо нашою продукцією, сума, на яку ми передали допомоги, уже перейшла за 10 мільйонів. Ще від початку АТО ми кожного року їздили на передову. Влаштовували концерти, привозили продукти та фінанси. Сьогодні є Всеукраїнська аграрна рада, під її егідою ми збираємо кошти та купуємо пікапи»,- Валерій Колоша, керівник Приватного сільськогосподарського підприємства «Пісківське».

Таким чином уже закупили п’ять пікапів для ЗСУ. Кажуть, будуть і далі робити все, аби наблизити Перемогу та відбудувати нашу Незалежну Україну.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Марина Кирієнко

Оператор Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button