Життя громадЧEline.ТV

Поповнюють бюджет і готують жителів до зими: як сьогодні живе Кіптівська ТГ (Відео)

Із початком повномасштабного вторгнення росії багатьом територіальним громадам довелося постати перед новими викликами, зокрема й на Чернігівщині. Деякі були повністю окуповані, інші перебували в оточенні. Одна з таких – Кіптівська територіальна громада. Навіть після виходу окупантів з області ситуація залишається напруженою, але тут запевняють: життя точно не зупинилося.

«Ми сьогодні абсолютно нічим не відрізняємося від інших громад. Живемо під час воєнних дій у країні, беремо участь у всіх подіях, які відбуваються. Так само займаємося питаннями мобілізації та підтримкою тих людей, які повернулися з фронту. На жаль, є в громаді і загиблі, це дуже прикро. В них залишилися діти та сім’ї, які потребують підтримки. І з нас ніхто не знімав відповідальності за забезпечення життя в громаді»,- Володимир Кучма, голова Кіптівської територіальної громади.

Активно займаються підтримкою й інших категорій населення. Зокрема, допомагають жителям підготуватися до зими.

«Готуватися не тільки в тому сенсі, що, можливо, буде відключення енергоносіїв, а ми повинні думати про те, що ми живемо в сільській місцевості, тож треба заготовити той матеріал, який є у нас на території. У нас лісова місцевість, тож ми можемо купити дрова або самостійно їх заготовити. Якщо людина має якісь вади здоров’я, можна звернутися до сільської ради, у нас розроблені програми підтримки для людей, які опинилися в складних матеріальних умовах. Це і підтримка воїнів, які перебували в АТО, або ж підтримка тих сімей, у яких члени сім’ї зараз перебувають у зоні активних бойових дій»,- Володимир Кучма, голова Кіптівської територіальної громади.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Готуються до зими та вирішують нагальні проблеми: реалії Тур’янського старостинського округу

Також наголошують населенню про необхідність зробити і продуктові заготовки на зиму.

«На це все ми орієнтували своїх жителів. Вони повинні самостійно забезпечити себе до зими. Виростити якесь курча, порося, зробити соління, заготовити дров і таким чином разом із родиною пройти зимовий період»,- Володимир Кучма, голова Кіптівської територіальної громади.

Найголовніше питання громад – це наповненість бюджету. Адже через воєнні дії багато підприємств були пошкоджені, а надходження від акцизних податків значно зменшилися. Для покращення цієї ситуації в Кіптівській громаді заручилися підтримкою місцевих сільгоспвиробників. Таким чином за останній місяць вдалося залучити приблизно три мільйони гривень.

«Ми сьогодні звертаємося до кожного, адже працюють на нашій землі. Це власність або комунальна, або передана частка паю в оренду сільгоспвиробнику, людина, яка передала цю частину, проживає на нашій території. І виробник сільськогосподарської продукції повинен вчасно розрахуватися з бюджетом громади, аби ми могли забезпечити благополуччя населення»,- Володимир Кучма, голова Кіптівської територіальної громади.

Загалом кажуть, що зараз кожен повинен робити гарно свою справу та відчувати відповідальність. Таким чином усі мешканці зможуть зробити свій вклад, аби разом пройти всі випробування.

«Я вважаю, що ми впораємося, зможемо пройти зимовий період. Не сумніваємося в тому, що наша територія, як і вся Україна, буде вся Незалежна Україна. Ми від цієї думки не відходимо, з першого дня війни дотримувалися такої думки, нам іншого нічого не треба. Нам всім жити в цій країні – а отже, і дбати про неї»,- Володимир Кучма, голова Кіптівської територіальної громади.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Марина Кирієнко

Оператор Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button