Життя громад

Сіверський інститут представив фільм про Линовицьку громаду

Чим відома Линовиця в Україні та Чернігівській області? Це – присвята до поеми Тараса Шевченка «Кавказ», літера «Л» знаменитої «Абетки» Г. Нарбута, єдиний діючий у Чернігівській області цукровий завод… Саме про них і про Линовицьку громаду загалом розповідає відеофільм «Линовиця та довкілля: зміни, що настають». Його підготував Сіверський інститут регіональних досліджень у межах реалізації проєкту «Розроблення та сприяння запровадженню політики охорони навколишнього середовища Линовицької громади».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пряничний сервіз, сокира і сердечки: жителька Березни випікає особливі пряники за старовинним рецептом

У центрі уваги – ставлення жителів громади до свого довкілля, з огляду на наявні побутові та промислові проблеми, пов’язані з діяльністю цукрового заводу й агропромислових підприємств. Відповідно, постає питання збереження виробничого потенціалу, мінімізації його шкідливого впливу на природу та створення сприятливих умов для розвитку туризму.  А це − два старовинні парки в самій Линовиці, каскад ставків, річка Удай та інші культурні й природні пам’ятки в навколишніх селах.

У фільмі показано, як громада може вирішувати подібні ребуси за допомогою розроблення та запровадження власної політики охорони навколишнього середовища, залучати експертів та проводити необхідні дослідження, стратегічну екологічну оцінку, а також чітко визначити екологічний напрям у стратегії розвитку громади. І водночас залучати своїх мешканців (особливо – молодь) до прибирання території, догляду за парками та зеленими насадженнями, облаштування берегів водойм і місць відпочинку.

Продемонстровані зміни в громаді, висловлені думки експертів і представників Линовицької спільноти є прикладом для жителів інших громад, які так само можуть і повинні турбуватися про своє довкілля, забезпечити баланс між своїми сьогоднішніми потребами та турботою про нащадків.

Проєкт «Розроблення та сприяння запровадженню політики охорони навколишнього середовища Линовицької громади» здійснюється Сіверським інститутом регіональних досліджень за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» та European Union in Ukraine в межах грантового компоненту проєкту EU4USociety.

«Чому саме Линовицька громада? Тому що тут зберігся єдиний в області цукровий завод, до того ж громада має шикарні можливості для залучення туристів. Проєкт, власне, і передбачав знайти шляхи збереження промислового потенціалу громади, зменшивши його шкідливий вплив на навколишнє середовище, та зберегти, упорядкувати і надалі доглядати за рекреаціями, привабливими для туристів. Фільм – один із продуктів проєкту, знятий за результатами виконаної роботи і як приклад для інших громад», – наголосив у коментарі спеціально для ЧЕline керівник проєктів Сіверського інституту регіональних досліджень Дмитро Казіміров.

Фільм доступний для перегляду за посиланням https://www.youtube.com/watch?v=3xrqwbmogg4

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button