Життя громад

У Гончарівській громаді урочисто вижали й змолотили перший сніп цьогорічного врожаю (Фото)

Початок жнив у Гончарівській громаді – це завжди свято. Його традиційно відзначають. І нинішній рік – не виняток.

Цьогорічне свято Першого снопа влаштували на полі ПП «Слабинське», директором якого є Андрій Ткаченко.

Господаря пшеничної ниви та всіх жителів громади з початком збору врожаю привітало чимало почесних гостей, зокрема гончарівський селищний голова Віталій Рудник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мистецький куточок на Чернігівщині вабить людей з усього світу (Фото)

«Свято розпочалося врученням запашного короваю на вишитому рушникові, спеченому із зерна торішнього врожаю як символу добра, достатку, благополуччя та майбутніх високих врожаїв української землі.

Урочистий захід продовжився стародавнім обрядовим дійством, яке відтворив жіночий вокальний ансамбль «Жеведянка». Словами «Дай, Боже, легко почати, а ще легше дожати!» розпочалося скошування колосків серпом для першого снопа. Молотили зерно ціпами голова громади та художня керівниця Марія Осипенко. Блискотіло і сяяло від сонячного проміння зібране зерно, яке символічно передали на добробут керівнику аграрного підприємства. А ще один сніп кинули в жатку комбайна, щоб жнива були вдалими. Всі охочі могли долучитися до символічного дійства збирання зернових», – у коментарі для ЧЕline зазначили у відділі культури, сім’ї, молоді та спорту Гончарівської селищної ради.

Головний капелан оперативного командування «Північ» отець Антоній за давньою традицією прочитав молебень і благословив хліборобську працю, пшеничну ниву на успішні цьогорічні жнива.

А далі – понеслися полем гарні українські пісні.

«Дзвінкоголосо співали гончарівські творчі колективи: «Жеведянка», «Калиновий цвіт», «Полісяночка», «Берегиня», «Калинонька». Свої музичні вітання дарували солісти Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм – заслужений артист України Олег Подольський і заслужена артистка естрадного мистецтва України Ніна Коцур», – повідомили у відділі культури, сім’ї, молоді та спорту Гончарівської селищної ради.

Свято вдалося на славу! Адже настрій в усіх учасників дійства був піднесений.

Насамкінець залишається хіба що побажати трудівникам і жителям Гончарівської громади щедрих врожаїв і втілення в життя добрих задумів, планів і сподівань.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Спілкувалась Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button