Життя громадСуспільство (відео)

Укриття, пункти обігріву і новий бюджет: реалії Носівської громади (Відео)

Чернігівщина досі оговтується від активних бойових дій. Непростий рік видався і для Носівської громади, хоч вона не була в окупації, але певні складнощі виникали і тут: брак готівки, продуктів та ліків –усе це пережили місцеві жителі, адже рашисти створювали оточення на центральних дорогах, якими велося постачання. Утім, навіть за таких умов завдяки згуртованості громада змогла допомагати тимчасово переміщеним особам і прихистила в себе не один десяток переселенців. Міський голова каже: життя триває, і треба активно працювати на Перемогу.

«Життя не зупиняється, воно рухається далі, зрозуміло, що в кожного виникають свої певні труднощі і в роботі, і в тому, як громада живе та куди рухається. Навчальні заклади, як і всі, хто мав підвальні приміщення та найпростіші укриття, запустилися на змішану форму навчання. Хто з батьків виявив таке бажання, то діти їхні ходять на навчання, є такі, що обрали дистанційне. Але це все життя, і вважаю, що найближчим часом ми владнаємо все в цьому напрямі. Лікарня також у штатному режимі, а всі котельні, які були на альтернативному паливі та на газі, ми також запустили вчасно», — Володимир Ігнатченко, голова Носівської територіальної громади.

Активну роботу проводять у громаді і з облаштуваннямусіх інших укриттів, у цьому допомагають і благодійники.

«Дуже тісно співпрацюємо з GIZ, вони нам надали багато генераторів і систем очищення води. Надали також резервуари для питної води. Нещодавно нам також передали мобільний УЗД-прилад,із яким можна виїжджати та робити обстеження там, на місці, аби людина не йшла у лікарню та не чекала. Тепер бригада на місці робить обстеження і може одразу призначити лікування», — Володимир Ігнатченко, голова Носівської територіальної громади.

Як і по всій території України, в Носівській громаді розгортають пункти обігріву, аби там люди могли зігрітися, попити теплого чаю та підзарядити телефони на випадок відключення світла або тепла, бо зима вже повністю панує на території області.

«Усім фондам і людям, які з розумінням та підтримкою до цього ставляться і допомагають, ми дуже вдячні. Бо розуміємо, коли є підставлене плече допомоги і ми рухаємося до певної цілі, ми завжди до неї доходимо», — Володимир Ігнатченко, голова Носівської територіальної громади.

А за вікном уже грудень, а це означає підбиття підсумків бюджету та затвердження нового.

«Програми на наступний рік ми всі позатверджували, якщо якісь ще були в роботі, то в грудні відбудеться сесія, на якій прийматимемо бюджет, будемо затверджувати все інше необхідне та будемо рухатися. І ті соціальні питання та програми, які були раніше, ми запустили їх на затвердження», — Володимир Ігнатченко, голова Носівської територіальної громади.

Головною опорою в наповнені бюджету стали аграрії: поки всі вони стабільно сплачують податки без затримки. Дещо гірша ситуація з акцизом.

«За наповненням акцизних податків та єдиного податку від тих суб’єктів господарювання, які є на нашій території, то зрозуміло,що повною мірою він не надходив, зараз ситуація покращилася, він почав надходити знову до громади, але це втрата буде в бюджеті і ми її не перекриваємо. Але заробітні плати й енергоносії ми закриємо. Зрозуміло, що в розвиток ми не вкладаємося, але всю соціальну сферу і не тільки ми виконаємо, і заборгованості на кінець року не буде». — Володимир Ігнатченко, голова Носівської територіальної громади.

Так само згуртовано, як і раніше, тут допомагають військовим.

«Долучаємося до різних волонтерських заходів. Збирали кошти та певні заходи проводили. І волонтерам допомагаємо, вони майже щотижня їздять на передову, якщо вони звертаються по допомогу, то також долучаємося, придбаємо, що треба, або ж у когось удома є необхідне – речі чи продукти харчування, то передаємо всією громадою. Всі чим можемо допомагаємо хлопцям, бо розуміємо, як важко зараз на фронті, а якщо захисники отримають передачу з дому, то це неодмінно хоч трохи допоможе їм», — Володимир Ігнатченко, голова Носівської територіальної громади.

Ялинку цього року вирішили не встановлювати, а головне бажання на Новий рік – щоб якомога швидше настала наша Перемога! А всі захисники повернулись до своїх домівок живі та здорові.

Журналіст: Марина Кирієнко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button