Коронавірус

Новий карантин. Куди не пустять без щеплення

В Україні оголосили нові правила карантину – для вакцинованих він буде пом’якшеним, для невакцинованих – навпаки. Про це йдеться в постанові уряду №1236, зміни до якої ухвалили пізно ввечері 13 вересня, повідомляє ВВС.

Що нового?

Замість двох ковід-сертифікатів, які в Україні існують зараз – зовнішній і внутрішній – буде три.

Внутрішній сертифікат буде двох видів: «жовтий» – як підтвердження того, що людина отримала перше щеплення, а також «зелений» – про повний курс вакцинації.

Для чого потрібні ці кольорові сертифікати? Коли в Україні введуть «жовту» зону карантину, власники цих документів зможуть вільно відвідувати кінотеатри, театри, музеї, спортзали, басейни, масові заходи, наприклад, концерти.

Раніше, за правилами «жовтої» зони карантину, кінотеатри та інші заклади культури мали пропускати лише 50% відвідувачів. Масові заходи, наприклад, концерти, мали проходити за умови лише 1 людина на площу 4 кв. м. У фітнес-залах одна людина на 10 кв.м.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За минулу добу в Чернігівській області виявлено 15 нових випадків COVID-19

Але якщо відвідувач може показати сертифікат про вакцинацію, цих обмежень не буде.

Тобто обмеження «жовтої» зони не буде, якщо щонайменше 80% відвідувачів і персоналу таких закладів будуть вакциновані хоча б першою дозою й у них буде «жовтий» ковід-сертифікат.

Водночас кінцеве рішення про те, надавати послуги тільки вакцинованим чи дотримуватися всіх карантинних обмежень й обслугувати і невакцинованих, залишається за власником закладу, йдеться в поясненні уряду.

Кого пускатимуть, а кого ні?

Кардинально змінюються правила, якщо в Україні введуть «червону» зону. За прогнозами, це може статися не раніше листопада.

За правилами «червоної» зони, в Україні закривають усе – торговельні центри, кафе, ресторани, кінотеатри, ринки, фітнес-зали, скасовують концерти. Працюють лише продуктові магазини, аптеки, заправки.

Оцих обмежень «червоного» рівня не буде, якщо в усіх учасників (відвідувачів, працівників та організаторів) буде «зелений» ковід-сертифікат.

Тобто навіть у «червоній» зоні в ресторан, кінотеатр мають пропускати відвідувачів, якщо вони і персонал повністю вакциновані.

Не зовсім до кінця зрозуміла процедура перевірки цих сертифікатів. Наприклад, хто і як рахуватиме 80% відвідувачів ресторанів вакцинованих першою дозою.

У МОЗ зазначають, що для цього достатньо буде пред’явити телефон з електронним ковід-сертифікатом або мати паперове свідоцтво про вакцинацію.

Також залишається питання з додатком Дія. Зараз електронний сертифікат доступний у додатку лише після повного курсу щеплення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 15,6% населення Чернігівщини повністю вакциновано від COVID-19

Наразі чимало користувачів скаржиться, що досі його не завантажили – не працює розпізнавання облич чи є якісь інші проблеми.

Згідно з новими правилами карантину, які оголосив уряд, сертифікати в Дії мають з’явитися вже після першого щеплення. Чи встигнуть розробники за цим рішенням, наразі неясно.

А що школи?

Для шкіл карантин, навпаки, пом’якшили. Раніше в «жовтій» зоні мали закривати школи, якщо там двома дозами не вакциновані хоча б 80% вчителів, то тепер йдеться лише про одне щеплення.

Тобто в «жовтій» зоні школи працюватимуть за умови наявності не менше як 80% вчителів із «жовтими» чи «зеленими» ковід-сертифікатами.

У разі введення «червоної» зони заклади освіти працюватимуть лише якщо 100% працівників мають «зелений» ковід-сертифікат, якщо всі вакциновані двома дозами.

Вакцинацію вчителів у МОЗ зараз називають своїм основним завданням.

За перших 10 днів нового навчального року в Україні захворіли майже 600 вчителів. Водночас рівень вакцинації освітян залишається низьким.

Так, станом на 12 вересня, за даними МОЗ, двома дозами були вакциновані працівники лише 2 тисяч із 14 тисяч українських шкіл.

«Запропоновані нами зміни – це можливість стримувати епідемічну ситуацію та зберігати економічну активність країни. Ми говоримо про те, що сьогодні у кожного є можливість вакцинуватися та бути захищеним. Вакцини для цього достатньо», – пояснює міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

Метою цих нововведень називають намагання зробити життя вакцинованих людей максимально наближеним до того, як було раніше, щоб карантинних заходів ці люди не відчули, говорить головний санітарний лікар Ігор Кузін.

Без щеплень не пускатимуть у кафе вже зараз?

Ні. В Україні станом на 14 вересня все ще діє «зелена» карантинна зона.

Постанова набуває чинності через 7 днів від моменту публікації. Тобто ця постанова про обмеження для невакцинованих має запрацювати не раніше ніж 20 вересня.

Ці обмеження почнуть застосовувати, щойно Україна перейде в «жовту» зону.

За прогнозами МОЗ, це може статися впродовж найближчого тижня, коли збереться державна комісія з питань техногенної безпеки та надзвичайних ситуацій.

В Україні вісім тижнів поспіль зростає захворюваність на ковід. На 20% збільшилася кількість людей, які потрапляють до лікарень, на 37% зросли нові випадки хвороб.

Найгірша ситуація в Чернівецькій, Харківській областях і в Києві.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні різко зросла кількість нових випадків COVID-19

Проте в МОЗ кажуть, що ситуація все ще контрольована, і медична система дає собі раду з навантаженням.

«Ліжка не заповнюються так швидко, як торік», – говорить головний санітарний лікар Ігор Кузін.

Влада закликає українців вакцинуватися, щоб уникнути запровадження нових локдаунів.

В Україні повністю щеплено 5 мільйонів людей. Тобто трохи більше як 10% населення.

Що таке «жовтий рівень»

Жовта зона передбачає масковий режим, а також дотримання соціальної дистанції у 1,5 метра.

Головні обмеження:

заборона масових заходів за участі більше як 1 особа на 4 квадратні метри в будівлях чи на території, де вони заплановані;

заборона заповнювати кінотеатри та інші зали закладів культури на більше ніж половину місць;

заборона заповнювати спортзали і фітнес-центри щільніше ніж 1 особа на 10 квадратних метрів.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button