Неймовірна історія Чернігівщини

Неймовірна історія Чернігівщини: хвалебні оди художнику

Газета «Більшовик» від 6 березня 1940 року, так би мовити, в передвоєнний період, доносила радянській людині не тільки трудові досягнення. Згадували і культуру.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Неймовірна історія Чернігівщини: собаче розслідування на Батуринщині

Мало хто знає, що в Чернігові живе і працює художник Валентин Минович Зенченко, – так «більшовики» розпочинають свою замітку. Двадцять картин і етюдів його відображають живописні околиці Чернігова, навіть музей М. Коцюбинського купив у нього деякі міські етюди в Чернігові – Малєєв рів, Святе, плакучі верби на Лісковиці, Болдіна гора. Крім того, художник на замовлення музею намалював будинок письменника. Далі в замітці розповідають про художника, який народився і виріс у Чернігові, закінчив місцеву художню школу, потім перейшов до такої ж в Петербурзі.

Для живопису Зенченка характерне почуття української природи і вміння навіть на маленькому етюді передати відповідний настрій. Небо – виключно легке, повітряне і наче прозоре. Останнє свідчить про майстерність і своєрідне дарування художника.

Далі в газеті, так би мовити, дають вказівку обласному управлінню мистецтв, мовляв, час би їм зацікавитись роботами Зенченка й організувати виставку його картин і етюдів. Необхідно створити художникові всі умови для плідної роботи. Прекрасні пейзажі породжують ще більше любові до батьківщини.

Отак журналісти в 40-му році відстоювали інтереси художників.

64233268_346315629414750_2735656982278045696_n

Проект «Неймовірна історія Чернігівщини» ЧЕline реалізує спільно із відомим чернігівським краєзнавцем Андрієм Курдановим і керівництвом Національної бібліотеки України імені В.І.Вернадського.

Ще статті по темі

Back to top button