206 округПолітика

Кандидати в нардепи по 206-му ігнорують формування ДВК

Станом на 13.00 24 червня жоден із кандидатів чи політичних партій не вніс відповідного подання до ОВК для формування дільничних виборчих комісій суб’єктами виборчого процесу.

А вже 29 червня о 24-й годині спливає строк внесення подань.

Проте в комісії не вважають таку ситуацію критичною для своєчасного формування складу ДВК.

«Ми все виконаємо згідно законодавства і вчасно. У будь-якому випадку буде дотримано Закону «Про вибори» (народних депутатів України. – Ред.) окружною виборчою комісією, попри те, що є передумови ігнорувати окружну комісію та піти на зрив виборів», – зазначив голова ОВК № 206 Євгеній Артеменко.

Наразі в суб’єктів виборчого процесу залишилося мало часу для подання кандидатур на членів ДВК. Адже 28 червня, відповідно до графіку роботи ОВК, комісія не працюватиме у зв’язку з державним святом – Днем Конституції. У випадку, якщо всі, хто має право вносити подання для формування ДВК, скористаються ним в останній день, то окружній виборчій комісії доведеться перевірити на відповідність вимогам закону одразу близько 14 тис. кандидатур.

«Комісія прийматиме подання від суб’єктів до 24:00 29 червня. У нас є 18 членів комісії, які їх опрацьовуватимуть, крім того, працює електронна система «Вибори», яку нам надала ЦВК, тому проблем з формування складу ДВК не буде. Якщо потрібно, працюватимемо і вночі», – повідомила заступник голови ОВК Ірина Примера.

Як зазначив координатор громадського спостереження ОПОРИ в Чернігівській області, Святослав Бабіля, згідно з ч.3 ст. 107 Закону України «Про вибори народних депутатів України», відповідні суб’єкти виборчого процесу вносять подання щодо кандидатур до складу дільничних виборчих комісій до окружної виборчої комісії не пізніше, ніж за 17 днів до дня голосування (до 29 червня).

Жеребкування щодо включення кандидатур до складу дільничної виборчої комісії звичайної чи спеціальної виборчої дільниці проводиться окружною виборчою комісією не пізніше, ніж на другий день після закінчення строку внесення подань щодо кандидатур до складу дільничних виборчих комісій (до 1 липня).

У разі, якщо у встановлений строк не надійшли подання щодо складу дільничної виборчої комісії або якщо кількість запропонованих до складу дільничної виборчої комісії осіб становить менше, ніж мінімальна кількість, встановлена частинами другою та третьою цієї статті 28 закону, окружна виборча комісія зобов’язана у строк, визначений ч. 3 ст. 107, утворити дільничну виборчу комісію за поданням голови окружної виборчої комісії у складі, не більшому, ніж середня кількість осіб від кількостей, встановлених ч. 2 та ч. 3 ст. 28, з обов’язковим урахуванням поданих кандидатур від суб’єктів подання, передбачених частиною четвертою цієї статті.

Пропозиції стосовно таких кандидатур голові окружної виборчої комісії можуть подавати члени окружної виборчої комісії. Відповідно до ч. 4 ст. 29 та п.2 ч. 2 ст. 27 Закону України «Про вибори народних депутатів України» право подавати кандидатури на членів ДВК мають кандидати у депутати у відповідному одномандатному окрузі та політичні партії, депутатські фракції яких зареєстровані в апараті Верховної Ради України поточного скликання. Таким чином, у 206-му окрузі подання можуть внести 75 кандидатів і 6 парламентських фракцій політичних партій.

Ще статті по темі

Back to top button