206 округПолітика

Майже три тисячі осіб потрапили до складу ДВК 206-го

ОПОРА проаналізувала склад дільничних виборчих комісій, утворених у 206-му одномандатному виборчому окрузі.

При дослідженні складу комісій простежуються певні тенденції, що можуть пояснювати велику кількість зареєстрованих кандидатів.

Про це ЧEline повідомили представники Громадянської мережі ОПОРА.

Правом вносити кандидатури на посаду членів ДВК скористались усі шість політичних партій, фракції яких зареєстровано в апараті Верховної Ради України поточного скликання, а також 60 кандидатів у народні депутати України.

На своєму засіданні 1 липня комісія прийняла суперечливе рішення про повне або часткове відхилення подань від низки кандидатів. Таким чином, до жеребкування щодо включення кандидатур до складу ДВК було допущено подання від 33 кандидатів. Особи, запропоновані парламентськими політичними партіями, відповідно до закону, включаються до складу комісій без процедури жеребкування.

Усі дільничні виборчі комісії сформовано в максимальному кількісному складі. Загальна кількість осіб, які працюватимуть членами ДВК, становить 2 864. Членами комісії на великих дільницях призначено 738 осіб, на середніх – 672 особи, на малих – 1 260.

Найбільше осіб включено до складу ДВК за поданням політичних партій – 38%. За кількістю представників у ДВК лідирує «Народний фронт» – 174 особи. На останньому місці серед політичних партій – Радикальна партія Олега Ляшка – 158 осіб.

Натомість, серед кандидатів найбільшу кількість осіб, включених до складу комісій, отримав Дмитро Блауш (Радикальна партія Олега Ляшка) – 93 члени комісії, найменшу – Станіслав Дворенков (самовисування) – 3 члени комісії.

До складу дільничних комісій потрапили представники 7 кандидатів-висуванців від політичних партій: Дмитра Блауша, Юрія Власенка, Володимира Вінниченка, Володимира Федорка, Григорія Станового, Ярослава Гіріча. Решту членів комісій становлять представники 26 самовисуванців.

Увагу спостерігачів ОПОРИ привернув той факт, що велика кількість членів ДВК (сумарно 33 %) є представниками кандидатів-самовисуванців, у передвиборних програмах яких було виявлено ознаки масові запозичення з програм інших кандидатів на попередніх виборах, а жодної активності у веденні передвиборної агітації з боку цих кандидатів не зафіксовано.

Серед групи таких кандидатів також опинився Олександр Соколов, за поданням якого до складу ДВК включено 92 особи, а реєстрацію кандидата скасовано за його заявою через 3 дні після формування ДВК. Також важливо зауважити, що 19 із 26 самовисуванців, кандидатури від яких включено до складу ДВК, не відкрили виборчих фондів.

Найменше представників у комісіях отримали кандидати-самовисуванці, з боку яких зафіксовано високу агітаційну активність та у програмах яких не виявлено ознак плагіату – сумарно 17 % членів ДВК.

Найбільше представників у ДВК серед цієї групи кандидатів отримав Максим Микитась – за його поданням у комісіях працюватимуть 84 особи. Найменшу кількість осіб серед самовисуванців, які проводять активну агітаційну кампанію, включено за поданням Єгора Фірсова – 18 осіб.

Координатор громадського спостереження ОПОРИ в Чернігівській області Святослав Бабіля зазначає: «На сьогодні можемо констатувати, що в 206-му виборчому окрузі значна частина кандидатів у народні депутати реалізовує свої права лише в частині, що стосується формування складу ДВК та реєстрації офіційних спостерігачів. Натомість інших проявів передвиборної активності, таких як агітація, не зафіксовано».

Як відомо, розподіл керівних посад у комісіях проводився у непрозорий спосіб на так званій закритій нараді окружної виборчої комісії. За результатами визначених ІС «Вибори» квот на отримання посад голів, заступників і секретарів комісій політичні партії отримали найбільшу кількість посад – 203, що становить 39 % від усіх керівних посад у дільничних комісіях.

На другому місці за кількістю отриманих керівних посад у комісіях опинилися кандидати, агітаційної активності яких не зафіксовано, а в програмах виявлено ознаки плагіату. Сумарна кількість керівних посад для таких кандидатів – 167, що становить 33 % від загальної кількості посад. При цьому на 49-ти дільницях із 174-х представники цієї групи кандидатів становлять не менше ⅔ керівного складу ДВК.

Нагадаємо, що процес прийняття подань і формування складу ДВК відбувався з численними порушеннями закону як із боку Окружної виборчої комісії, так і з боку окремих кандидатів, що мало наслідком низку судових позовів проти ОВК і звернення до поліції з приводу підробки документів та подання неправдивих відомостей.

Окрім того, як з’ясували спостерігачі ОПОРИ у низці виборчих комісій існують проблеми, пов’язані з участю членів комісій у роботі.

Ще статті по темі

Один коментар

  1. Да уж. Проблематично, когда представители одного из кандидатов вламываются в кабинет главы комиссии во время его отсутствия…. Микитасевские шавки по ходу хотели пару документов подделать, как любит их хозяин! В столице именно таким образом Микитась напару с Атрошенко незаконно застроил берег Днепра ((( Наверное и выборы он так выиграть собирается (((

Back to top button