206 округПолітика

Опівночі стартує день тиші: за які вигуки та вчинки можна «заслужити» кримінальне провадження?

15 липня рівно опівночі для жителів кількох виборчих округів України настане «день тиші».

Це означає, що вся передвиборча агітація заборонена аж до 20:00 неділі, 17 липня.

Так, відповідно до Закону про вибори, забороняються проведення агітаційних заходів, публікація передвиборних агітаційних матеріалів у ЗМІ, демонстрація агітаційних фільмів чи кліпів, розповсюдження виборчих листівок, плакатів, іншої друкованої агітації, публічні заклики голосувати «за» або не голосувати за кандидатів, а також публічна оцінка діяльності цих кандидатів.

Також напередодні і в день голосування забороняється проведення масових акцій, вистав, демонстрації фільмів і телепередач від імені кандидатів і місцевих організацій партій-суб’єктів виборчого процесу.

Крім того, до закінчення голосування забороняється публікація результатів опитування громадської думки щодо виборів.

Правоохоронці нагадують усім учасникам виборчого процесу, що за порушення законодавства про вибори передбачена як адміністративна, так і кримінальна відповідальність.

Стаття 157 Кримінального кодексу України – перешкоджання здійсненню виборчого права – карається, залежно від ступеня тяжкості правопорушення, щонайменше обмеженням волі на строк до трьох років або позбавленням волі на той самий строк, а максимально – ув’язненням  від п’яти до десяти років.

Стаття 158 Кримінального кодексу України – неправомірне використання виборчих бюлетенів, підлог виборчих документів або неправильний підрахунок голосів чи неправильне оголошення результатів виборів – карається обмеженням волі на строк від трьох до п’яти років або позбавленням волі на строк до трьох років.

Стаття 158-1 Кримінального кодексу України – голосування виборцем на виборчій дільниці більше ніж один раз – карається позбавленням волі на строк від п’яти до семи років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк від двох до трьох років.

Стаття 158-2 Кримінального кодексу України – незаконне знищення виборчої документації або документів референдуму – карається позбавленням волі на строк від трьох до п’яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого.

Стаття 159 Кримінального кодексу України – порушення таємниці голосування – карається штрафом від п’ятисот до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавленням волі на строк від одного до трьох років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Стаття 159-1 Кримінального кодексу України – порушення порядку фінансування виборчої кампанії кандидата, політичної партії (блоку) – карається позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років.

Стаття 160 Кримінального кодексу України – підкуп виборця, учасника референдуму – караються штрафом від ста до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на той самий строк.

Для організації належного реагування на заяви та повідомлення громадян про кримінальні та адміністративні правопорушення, пов’язані з виборами, звертайтесь до поліцейських мобільних груп і телефонуйте за номером «102».

Нагадаємо, 17 липня відбудуться проміжні вибори народних депутатів України в семи одномандатних виборчих округах. Частина чернігівців і жителі Чернігівського та Ріпкинського районів мають обрати свого представника в Раді серед 74 зареєстрованих кандидатів на 44 виборчих дільницях.

Ще статті по темі

Back to top button