206 округ

Сумний 206-ий: вибори без вибору

Напередодні дня голосування кампанія на 206-му окрузі залишається найбільш беззмістовною, скандальною і брудною в Україні.

Вже очевидно, що депутата в Чернігові визначатимуть не за професійним рівнем чи програмними засадами, а за товщиною гаманця і готовністю заплатити за мандат суму із шістьма нулями в доларах. Усі події з життя кандидатів на 206-му лише підтверджують це правило.

Упродовж останніх тижнів в окрузі відбулася низка гучних скандалів. Найгучніші пов’язані з представниками «Батьківщини» та провладного кандидата.

В останній день формування дільничних виборчих комісій нардепи від «Батьківщини» Дубіль і Крулько разом зі своїм висуванцем Власенком влаштували бійку та штовханину в обласній виборчій комісії (ОВК). Вони намагалися перешкодити представниці ОВК Ірині Примері оголосити постанову, що відхиляла кандидатури до складу ДВК, запропоновані окремими суб’єктами подання.

Пані Примера пояснила рішення комісії тим, що більшість подань (41) внесли в останній день. Причому подання на участь у чернігівських виборах надійшли з Харківської, Луганської, Донецької областей.

Окрім безлічі помилок, на кшталт неточності паспортних даних, неякісних фотографій, неправильних телефонних номерів, кілька осіб заявили, що не писали заяв про членство в ДВК, але опинилися в поданні.

Бійцівська активність нардепів від «Батьківщини» пояснюється тим, що саме вони, схоже, стоять за технологією фейкових членів ДВК. Попри те, що кандидатів формально подавали різні претенденти, за усіма вимальовується силует біло-сердечного штабу.

Там явно розраховували вибити собі квоти членів комісій за рахунок технічних кандидатів, аби потім вплинути на підрахунок голосів. Але заступниця ОВК Ірина Примера виявилася міцним горішком і, попри напад навіжених нардепів, утримала свою позицію до кінця, відмовивши усім фейковим кандидатам.

— Депутати спеціально приїхали, щоб зірвати засідання і не дати прийняти постанову про відхилення кандидатур на членів ДВК, — пояснила журналістам Примера.

Іншим гучним передвиборчим скандалом стала блокада 10-ма патрульними машинами поліції будинку, де, можливо, відбувалися дії щодо підкупу виборців від імені одного з кандидатів. Правоохоронці провели там обшук, вилучили техніку та агітматеріали.

Зокрема, ноутбук, фотоапарати, штатив, принтер, кілька десятків примірників зошитів агітатора без відомостей про замовника та установу, що здійснила друк, тираж, інформації про відповідальних за друк, аркуші з контактними даними осіб, а також пластикові посвідчення із зображеннями та даними осіб, а також незаповнені пластикові картки.

Інформація про подію внесена до Єдиного реєстру досудових розслідувань, відкрито кримінальне провадження за статтею 160 Кримінального кодексу України (підкуп виборця). За такі дії можна отримати або штраф до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів, або виправні роботи чи в’язницю до двох років.

У цей час інші кандидати намагалися потрапити в інформаційне поле. Але більшості з них це вдавалося не дуже успішно, здебільшого – лише з негативних приводів.

Так у Чернігові розгорілася «лампова» піраміда зі скупки голосів, за якою може стояти Григорій Ткаченко – кандидат, який фактично представляє Аграрну партію. Його партійний бос Дідур заявив, що його підлеглий роздав 15 тисяч лампочок.

Водночас аграрії заперечують факт підкупу, називаючи лампочку агітаційною продукцією. На цю дурницю можна було б не звертати уваги, якби штаб Ткаченка не вимагав у людей натомість персональні дані: номери телефонів, адреси проживання, паспортні дані.

З’ясувалося, що штаб Ткаченка робить це з двох причин. По-перше, аби створити мережу підкуплених виборців і використати її для скупки голосів. По-друге, таким чином бізнесмени аграрії намагаються заробити на людях. Адже їхні персональні дані несподівано з’явилися в масових рекламних розсилках, які пропонують людям ті ж лампочки, а також товари з секс-шопів та походи до салонів «дорослого» масажу.

Як повідомили у ЗМІ,  правоохоронні структури відпрацьовують версію щодо відкриття проваджень проти Ткаченка і його агітаторів за фактами незаконного заволодіння персональними даними виборців. За інформацією видання, здійснюються заходи щодо перевірки інформації про створення ним злочинної сітки зі скупки голосів.

За останній тиждень стало зрозуміло, що так звана опозиція не змогла висунути єдиного кандидата, про якого так довго балакала. Із 75 висунутих кандидатів жоден не знявся із перегонів. А 4 липня минув останній день, коли це ще можна було зробити.

Відтак, усі розмови та заклики кандидатів і політичних сил про створення «єдиного демократичного кандидата» у 206-му окрузі луснули, як мильна бульбашка.

Найбільше про єдиного кандидата дискутували самовисуванець Єгор Фірсов і кандидат-ляшківець Дмитро Блауш. Але, вочевидь, панове опозиціонери були зайняті більш нагальними питаннями. Т

ож пропустили «Час Ч». Фірсов, приміром, і досі намагається продати за 10 тисяч гривень свій велосипед.

«Змушений йти на відчайдушні заходи… Виставляю на аукціон свій велосипед», – написав він. Цікаво, що Фірсов нескромно і якось по-дитячому назвав свій загалом банальний ровер «по-справжньому зірковим, знаменитим і легендарним». На цих словах згадалася дитяча приказка: «Чим би дитя не тішилося…»

Другий демократ-кандидат Дмитро Блауш весь тиждень на межі непристойності боровся із чорнухою, вихваляючи окремі органи свого тіла та хизуючись відсутністю наркотиків в організмі.

«Чорнуха мене забавляє, — заявив Блауш. — Вона говорить про те, що я — єдиний кандидат, який має яйця. Тому дуже хороша чорнуха, молодці, що витратили гроші…».

Що стосується чуток про вживання ним наркотиків, то він був ще більш самовпевненим.

«Мій друг дійсно 2 роки тому займався кальянним бізнесом і мав кальяни, але ж це не наркота… Але я, якби ви хотіли дізнатися, не курю ні сигарети, ні кальянів, ні алкоголю не вживаю. Якщо треба буде, то з журналістами ЧЕline піду здавати аналізи», — вип’ятив свої чесноти Блауш. Журналісти, напевно, сахнулися від перспективи спільної здачі аналізів із Блаушем, тож залишили його у спокої.

Але виборча кампанія вийшла на фінішну пряму. І наразі лише чернігівці ще можуть зламати систему підкупу. А якщо ні, то місто отримає чергового авантюриста, який забуде про людей ще в день голосування.

Ще статті по темі

3 коментарів

  1. Странно, что полиция таки замяла вопрос с агитаторами Микитася. Все доказательства были у них на руках, а столичный мажор все так же радостно прет на выборах, а не сидит за решеткой! Неужели повторится история с победой Атрошенко?? Тот победил только за счет подкупа и продажных ментов, а у Микитася еще больше админ.ресурса и своих собственных капиталов на оффшорных счетах (((

  2. Вже очевидно, що депутата в Чернігові визначатимуть не за професійним рівнем чи програмними засадами, а за товщиною гаманця — как обидно что подобное происходит, если все на самом деле так — в таком сслучае переживать нам на нашом краю одиозного застройщика микитася ибо этот черт наворовал миллиарды (

    1. Миллиарды наворовал и на свои счета оффшорные попрятал, чтобы налоги стране не платить! Что вообще можно говорить об этом быдле столичном, которому от города нужна только новая площадка для своего строительного бизнеса… Тем более, когда тут так внезапно и очень удачно в мэрах города его бизнес-партнер по бизнесу, с которым они незаконно еще берег Днепра в Киеве застраивали!

Back to top button