206 округПолітика

Святі і грішні 206-го: як піарщики провалили вибори

Проміжні вибори по 206-му округу продемонстрували недолугість піарників основних кандидатів у нардепи. Чого варті лампочки від аграріїв чи кумедний образ домовичка Микитася?

Але, як відомо, для досягнення мети…

Чому ж політтехнологи кандидатів не продемонстрували польоту фантазії чи креативу, а запросили на передвиборчу ходу важку артилерію з політичної еліти? Балакучим і популістичним радикалом Ляшком чи босою Юлією Тимошенко навряд чи когось здивуєш. А чого варті гастролі музик-заробітчан?

Здавалося б, що купити електорат піснями вже навряд чи вдасться. Безкоштовні консерви та присягання кандидатів у щирості і вірності на зустрічах із виборцями – такою запам’ятають чернігівці виборчу кампанію червня-липня 2016 року по 206-му округу.

Пересічна історія про «скромного» Гаруса

Попри спроби штабів привернути увагу людей до нових-старих кандидатів, виборчий ажіотаж був геть відсутній за визначенням. І це, попри те, що балотувалися аж 74 кандидати, серед них – 41 технічний. Хто запам’ятав агітацію за кандидата від «БПП» начальника комунального підприємства «Паркування і ринок» Сергія Гаруса? Ніхто. Тому що він не проводив зустрічей із виборцями. А його участь у виборах була рішенням партії, не більше.

Справедливість у полон здалась – на арені Микитась

Чого не скажеш про буцімто кандидата-самовисуванця, киянина Максима Микитася, президента корпорації «Укрбуд», який, до речі, й лідирував по 206-му округу. Насамперед завдяки створеній ще у 2012 році сітці. Суть механізму проста – кандидат їздить селами та хуторами, ручкається та обнімається з кожною бабцею. Ця схема найбільш точна та виграшна. Адже місцеві (свої люди) працюють у полях і готують підґрунтя серед населення, як результат – маємо високий рейтинг голосів. Звісно не задарма, а за гроші.

Кожен, хто проголосував за вказане прізвище, отримує 300-500 гривень. І так по всьому родинному древу. Як 14 років тому, як у 2015 році, так і тепер – технологія спрацювала. Хоча контролюючі організації («Опора», «Чесно») не зареєстрували факту прямого підкупу виборців за цією технологією. Так, мовляв, непрямий.

Фірсов порвав «легендарні» кеди на власному велосипеді

Самовисуванець Єгор Фірсов і його піарщики запам’яталися хіба що включенням із Красної площі Чернігова в ефірі Савіка Шустера. Тоді кандидат розповідав про шалений рейтинг та підтримку чернігівців і запевняв, що у нього є всі шанси перемогти. Хоча результат насправді інший. Уже за тиждень до самих виборів штаб Фірсова навіть не проплатив заброньовані раніше білборди під свого кандидата. Оцінивши перспективи Фірсова, здалися та ретирувалися. Навіть розрекламований «фірсовський» велосипед не встигли продати.

Впаду на коліна, на ногах не встою – валить харизмою жінка з косою

Кандидат від «Батьківщини» Юрій Власенко, якого всю агітаційну дорогу підтримував чинний нардеп Валерій Дубіль, теж фактично нічим не запам’ятався. Хіба що босою Юлею, яка приїхала до Андріївки підтримати свого однопартійця. А ще нездійсненими обіцянками щодо скасування підвищення тарифів. Єдиний плюс Власенка – він місцевий. На цьому й наголошувала щоразу «леді Ю», виступаючи перед селянами. Власенко так розчулився, що несподівано на кілька секунд став навколішки перед юрбою та почав присягати на вірність. Отакий піар-хід.

Як «радикали» вибори… провалили

Ляшківець Блауш теж місцевий і це, швидше за все, теж єдиний його плюс. Його передвиборча хода та робота штабу зводилися до того, аби якомога ретельніше завадити опонентам. Подарунків від радикалів виборці не пригадують, але палких промов та обіцянок прозвучало досхочу.

До лампочки…

Ще на старті активної фази агітаційного процесу доволі потужно проявили себе аграрії. Лампочки від Ткаченка помітили не лише виборці, але й координатори «Опори». Наразі це єдине порушення, зафіксоване контролюючими організаціями в питанні прямого підкупу. Варіант з енергоефективними презентами чимось і цікавий, однак програшний у прямому та переносному сенсі. Адже кампанія з лампочками виявилася неефективною і дуже дорогою для цієї політсили.

Клони зробили свою справу

Наостанок варто зазначити, що на цих проміжних виборах спрацювала технологія «двійників». За Євгенія Микитася (двійник самовисуванця, який переміг на 206-му) проголосувало 2,1 % виборців, або 1024 людини. Солідний показник. Тобто у Максима Микитася його двійник вкрав понад тисячу голосів.

Щодо «двійника» радикала Дмитра Блауша, то він відтягнув 581 голос (1,19 %). Теж вагомий відсоток електорату.

Ще статті по темі

Один коментар

  1. Да уж. Ради победы Микитась решил не заморачиватьс и воспользовался проверенной схемой — через контактную сетку Атрошенко, которую тот создал себе еще на прошлых выборах, Микитась скупал голоса через посредников… 300 грн в рыло — и победа в кармане даже у человека абсолютно не знакомого с округом, с людьми, с нашими проблемами и нуждами (((

Back to top button