АФІША

У Чернігові покажуть Антарктиду

Унікальна фотовиставка відомого українського біолога, полярника, дослідника підводного світу Андрія Утєвського відкриється в Чернігові. Андрій Утєвський – один із найдосвідченіших українських вчених-полярників, які проводять дослідження в Антарктиці.

Про полярні дослідження він мріяв з дитинства і вперше потрапив до Арктики у 1990 році. А дослідження фауни Антарктики були розпочаті у 1991 році. З 2003 року він став незмінним членом команди станції Академік Вернадський, де проводить глибоководні занурення та вивчає підводну флору і фауну. За роки своїх досліджень Андрію Юрійовичу вдалося відкрити кілька нових видів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЛЮДИ: Єдиний житель Чернігівщини, який зимував в Антарктиді

Відомий біолог також проводить зустрічі зі школярами, щоб розповісти їм про роботу Української антарктичної станції «Академік Вернадський» та про численні відкриття українських біологів, які працюють в екстремальних умовах Південного полюсу. Навіть діти з молодших класів починають вже мріяти про антарктичні експедиції. Деякі висловлюють бажання відправитися вивчати Антарктиду, адже вони навіть і не думали, що підводний світ такий цікавий та красивий.

Життя в Антарктиді – це не тільки пінгвіни та айсберги, але й величезний світ, який має чим дивувати. Насправді у воді, під товщею льоду, вирує життя. Фотовиставка Андрія Юрійовича – чудова можливість побачити хоч крихту того дивовижного і далекого нам життя.

Тільки уявіть собі морських їжаків, які настільки щільно збиваються до купи, що на одному квадратному метрі їх можна зібрати до кількох кілограм. Чи суцільний килим із різнокольорових морських зірок. А про існування деяких видів тварин і риб, які зустрічаються там, під водою, стало відомо тільки після експедиції наших українських дослідників.

Антарктика – справжній рай для вчених: відкриття там чекають на кожному кроці. Антарктичні дослідження – наукове обличчя всієї країни.

60454200_312706999643455_4519826666649812992_n

Відкриття виставки «Антарктида – життя крижаного континенту» відбудеться у неділю, 26 травня, о 12.00 у Чернігівській обласній бібліотеці імені Короленка.

Ще статті по темі

Back to top button