НовиниСуспільство

Частину наркотиків, затриманих у «Сеньківці», суд передав для тренування службових собак

Частину речових доказів – героїн, концентрат макової соломи, кодеїн та морфін, які іноземець намагався ввезти в Україну з РФ, за вироком суду передано Державній прикордонній службі України. Речовини використовуватимуться в підготовці службових собак.

Головними героями, які запобігли транскордонному злочину, були інструктор-кінолог прикордонного відомства та його службовий фокстер’єр Альфа.

Зазначимо, що Держприкордонслужба в межах своєї компетенції здійснює боротьбу з незаконним обігом наркотичних засобів та психотропних речовин через державний кордон України. Важливе місце у цих заходах відводиться саме інспекторам-кінологам зі службовими собаками та їхній підготовці. Тому при винесенні вироку суд ухвалив передати частину виявлених наркотичних засобів прикордонникам як навчального матеріалу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чернігівські патрульні впродовж вечора виявили наркотики у двох містян (Фото)

У подальшому ці матеріали будуть використовуватися для підготовки та удосконалення натренованості службових собак, що сприятиме якісному огляду транспортних засобів, вантажів та людей на факт спроби незаконного переміщення наркотиків.

Нагадаємо, що у травні 2018 року в пункті пропуску «Сеньківка», що на Чернігівщині, співробітники Держприкордонслужби разом з митниками та представниками СБУ завадили спробі переміщення через кордон 26 кг порошкоподібної речовини. 26 пакунків з вмістом наркотиків ховали в автомобілі BMW Х5. На автівку під керуванням 22-річного громадянина Литви, який прямував з Російської Федерації, зреагував службовий прикордонний собака Альфа.

Згідно з висновками експертів, надані на експертизу речовини містили у своєму складі особливо небезпечні наркотичні засоби в особливо великих розмірах, обіг яких заборонено – героїн загальною масою понад 3 000 г, концентрат з макової соломи (екстракційний опій), масою в перерахунку на суху речовину більше 700 г, а також наркотичні засоби, обіг яких обмежено – майже 2800 г морфіну та 740 г кодеїну.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігові патрульні зупинили водія напідпитку і виявили в нього наркотики (Фото)

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного кримінального суду у березні цього року розглянув касаційну скаргу на вирок Чернігівського районного суду та ухвалу Чернігівського апеляційного суду в кримінальному провадженні стосовно засудженого чоловіка та ухвалив залишити їх без змін.

Після судової тяганини, яка тривала майже три роки, доведено повну причетність особи до злочинних дій. За вчинення злочину, передбаченого ч. 3 ст. 305 ККУ «Контрабанда наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів чи прекурсорів або фальсифікованих лікарських засобів», громадянину Литви призначено покарання у вигляді позбавлення волі на строк 10 років з конфіскацією всього належного йому майна, а також автомобіля BMW X5.

Крім того, частину речових доказів – понад 3 000 г героїну, майже 750 г екстракційного опію, а також більше 50 г кодеїну та морфіну, судом передано Державній прикордонній службі України для зберігання, використання, знищення в навчальних цілях.

Зауважимо, що лише з початку 2021 року прикордонники виявили понад 33 кг наркотичних та психотропних речовин.

Державна прикордонна служба України

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button