Кримінал

Білорус проти патрульних: поліція оприлюднила відео скандалу в Чернігові

В Інтернеті 26 жовтня з’явилася публікація про те, як патрульні поліцейські Чернігова начебто не надали допомоги громадянину Білорусі, який її потребував, нібито натякали на дачу хабара, потім ще й виписали постанову про адміністративне правопорушення, з якою водій також не згоден, оскільки стверджує, що дотримувався всіх Правил дорожнього руху.

Оскільки ситуація в публікації викривлена, а частина інформації в ній недостовірна і плямує репутацію патрульної поліції, Управління патрульної поліції у м. Чернігові вважає за потрібне викласти свою позицію стосовно цього інциденту.

17 жовтня близько шостої вечора на вулиці Шевченка екіпаж патрульної поліції звернув увагу на автомобіль Nissan із реєстраційними номерами Республіки Білорусь. Авто стояло з увімкненою аварійною сигналізацією в межах зупинки для маршрутних транспортних засобів, водій перебував у салоні.

Патрульний поліцейський, підійшовши до автомобіля і назвавшись, запитав у водія, чи потрібна йому допомога, на що той відповів, що допомоги не потребує. Зупинку свого транспортного засобу він пояснив тим, що нібито заблукав і намагався з’ясувати напрямок, за яким рухатися далі.

Тобто в цьому випадку зупинка транспортного засобу не була вимушеною, водій зупинив авто з порушенням Правил дорожнього руху свідомо.

Примітка: вимушена зупинка — припинення руху транспортного засобу через його технічну несправність чи небезпеку, яка спричинена вантажем, який перевозиться, станом учасника дорожнього руху, появою перешкоди для руху (ПДР України п. 1.10.15).

Інспектори патрульної поліції звернули увагу водія на те, що він здійснив зупинку свого автомобіля з порушенням Правил дорожнього руху, а саме п.15.9.е – зупинка забороняється ближче 30 м від посадкових майданчиків для зупинки маршрутних транспортних засобів, а коли їх немає — ближче 30 м від дорожнього знака такої зупинки з обох боків.

Треба зазначити, що в Правилах дорожнього руху Республіки Білорусь міститься пункт із майже аналогічним формулюванням (п. 99.4 — остановка и стоянка транспортных средств запрещаются ближе 15 метров от остановочных площадок, а при их отсутствии от зоны, обозначенной указателем остановки маршрутных транспортных средств или такси и дорожными знаками), тому припускати, що громадянин міг взагалі не знати про заборону зупинки транспортних засобів у таких місцях не варто.

Водій почав пояснювати свої дії наявністю в салоні авто пасажира-дитини. За словами чоловіка, дитина на той момент жодної допомоги не потребувала.

Патрульні ознайомили водія з нормами Правил дорожнього руху України, пояснили, який саме пункт цих правил він порушив, і повідомили, що винесуть постанову про адміністративне правопорушення, роз’яснивши його права.

Замість того, щоб визнати провину, іноземець почав розповідати правоохоронцям, що вони отримують заробітну платню лише завдяки йому та його землякам, які регулярно приїздять до Чернігова, і що поліцейські повинні йому за це подякувати, а не притягувати до відповідальності.

Патрульні винесли відносно водія постанову за адміністративне правопорушення, відповідно до ч. 1 ст. 122 Кодексу України про адміністративні правопорушення – порушення правил зупинки.

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

7 коментарів

  1. Пусть у себя там умничает. Некоторые белорусы считают, что здесь им позволено больше чем дома. Сам лично несколько раз видел нарушения ПДД людьми на авто с белорусскими номерами, в частности проезды пешеходных переходов, когда по ним движутся люди.

  2. наглые белорусы попадаются все чаще. То ли становятся такими, то ли ездит стали такие ганд…ны

  3. Полиции в таких случаях нужно жёстче общаться с нарушителями, можно прямо как с бабками те что картошкой приторговывают. В том же Гомеле этот грамотей побоялся бы пузыри пускать против своей полиции, потому что знает, что уткнут носом в асфальт и конфискуют водительское удостоверение за непокору. А здесь иш, кормильцем он себя возомнил. Запомните друзі, вы кормильцы для десятка менял да сотни торгашей на базах по Щорса, а для остальных Черниговчан Вы причина дорогих продуктов, которые у нас уже стоят дороже чем в Киеве. Поэтому ведите себя в гостях вежливо.

  4. Я беларус и извиняюсь за этого козла. Не судите всех по одному выродку.

  5. Хочу принести извинения за не лучшего представителя нашей страны и прошу запретить ему въезд в Украину. В Республике Беларусь он бы так не разговаривал борзо, потому что знал, что быстро объяснят что и как. Ещё раз извините за этого гражданина.

Back to top button