Кримінал

Чергова спроба безкарного порушення природоохоронного законодавства на Чернігівщині зазнала фіаско

Вже стало звичним Державною екологічною інспекцією у Чернігівській області та підрозділами Головного управління Національної поліції у Чернігівській області проводити спільні заходи, спрямовані на запобігання та виявлення фактів порушень вимог природоохоронного законодавства.

І така співпраця органів державної влади є досить ефективним і має позитивну динаміку щодо виявлення осіб порушників та забезпечення дотримання принципу невідворотності відповідальності за скоєні правопорушення.

Так за оперативними даними було з’ясовано, що Фізична особа-підприємець, який проживає в смт Михайло-Коцюбинське Чернігівського району і власним транспортом надає послуги з відкачування вигребів у мешканців населених пунктів громади, зливає госпфекальні стоки на рельєф місцевості, що призводить до забруднення земель небезпечними речовинами.

Порушника затримано під час чергового зливання рідких відходів поблизу села Андріївка Чернігівського району. На місці події фахівцями Екоінспекції здійснено відбір проб ґрунтів, за результатами проведення аналітичних досліджень встановлено факт забруднення земельної ділянки сполуками азоту та фосфору.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Грошова допомога кожному українцю»: двох жителів Чернігівщини ошукали шахраї

У ході проведення досудового розслідування кримінального провадження по даному факту не виявлено ознак кримінальних правопорушень. Тому, за порушення приписів статей 45, 46 Закону України «Про охорону земель» та статей 13, 15, 17 Закону України «Про управління відходами» винуватця притягнуто до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу за ст. 52 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Крім цього, порушнику доведеться сплатити шкоду, заподіяну державі в результаті забруднення земель на суму майже 2 тис. грн.

Це вже 6 задокументованих епізодів у поточному році.

Державна екологічна інспекція у Чернігівській області вкотре нагадує про неухильне дотримання вимог природоохоронного законодавства та попереджає, що за псування та забруднення земель наступає адміністративна та кримінальна відповідальність, а саме згідно статей 52 та 82 Кодексу України про адміністративні правопорушення сума штрафу, яка накладається за вказані правопорушення, становить 340-1 700 грн., згідно  статті 239 Кримінального Кодексу України такі дії караються штрафом від 17 000 грн до 68 000 грн або позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Закликаємо усіх причетних юридичних та фізичних осіб області, які надають послуги з відкачування вигрібних ям та накопичувачів рідких побутових відходів, забезпечити їх зливання на існуючі комплекси очисних споруд для очищення госппобутових стічних вод.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button