Кримінал

Чернігівці порушують заборону рибальства на зимувальних ямах

Перші тижні листопада видалися досить теплими та сприятливі до кльову риби. Саме в ці дні любителі рибалки порушили вимоги встановленої заборони та норми чинного законодавства.

Держінспекторами Державної екологічної інспекції у Чернігівській області, на р. Десна поблизу м. Чернігова, зафіксовано 2 випадки порушення рибалками «Правил любительського і спортивного рибальства» — здійснення любительського рибальства на зимувальних ямах.

На порушників складено протоколи за частиною третьою статті 85  КУпАП та винесено постанови у вигляді штрафу в межах санкції статті.

З рибалками проведено профілактичну бесіду та наголошено на безумовному дотриманні вимог природоохоронного законодавства.

Тож, рибалкам-любителям слід пам’ятати, що риболовля в заборонений період дозволена на ділянках для любительського рибальства за межами зимувальних ям і тільки на знаряддя лову, де розмір гачка не повинен бути більше № 10.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Менській громаді браконьєр наловив риби на 180 тисяч гривень

В разі недотримання зазначених норм передбачено покарання від адміністративної до кримінальної відповідальності. Крім того, відповідно постанови Кабінету Міністрів України від 06.10.2021 № 1039, якою значно підвищено розміри такс за незаконний вилов водних біоресурсів, передбачено відшкодування завданої шкоди рибному господарству України за кожний незаконно виловлений екземпляр риби.

Так, один екземпляр незаконно виловленого сома обійдеться у 5 117 грн, сазана – 3 706 грн, товстолоба – 3 638 грн, судака – 3 587 грн, білого амура – 3 553 грн, щуки – 3 468 грн, окуня – 3 162 грн, білизни і ляща – 1 649 грн, лина і головня – 1 598 грн, карася сріблястого, чехоні, синця і рибця звичайного – 1 581 грн, клепця, краснопірки, плітки, плоскирки і бичків (крім червонокнижних) – 1 564 грн, верховодки – 85 грн, в’юна – 68 грн, йоржа звичайного – 51 грн та рака – 3 332 грн.

Залежно від заподіяних збитків (а саме нанесення істотної шкоди), може наступити кримінальна відповідальність за ст. 249 ККУ (незаконне зайняття рибним промислом).  Відповідна  стаття передбачає штраф від 17 000 до 85 000 грн., або обмеження чи позбавлення волі на строк до трьох років, з конфіскацією знарядь і засобів промислу та всього добутого.

Державна екологічна інспекція у Чернігівській області закликає всіх рибалок  дотримуватись заборони на вилов водних біоресурсів на зимувальних ямах та не порушувати вимоги чинного законодавства.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button