Кримінал

На Чернігівщині не спрацювала західна схема оборудки з «піджаками»

Незаконну схему переміщення через кордон однотипних товарів дрібними партіями викрили співробітники Чернігівської митниці ДФС у пункті пропуску «Нові Яриловичі».

Про це ЧEline повідомили в Головному управління ДФС у Чернігівській області.

Мешканець Києва вивіз за межі Республіки Білорусь через пункт пропуску «Нова Гута» вантаж ламп та освітлювальних приладів китайського виробництва у кількості 441 од. та вартістю 9,5 тисячі доларів. Ці дані надала на запит українських колег Гомельська митниця. Але український пункт пропуску цей же громадянин перетинав уже в іншому транспортному засобі і задекларував, що ввозить лише 25 од. ламп та освітлювальних приладів вартістю понад 400 доларів. На цей товар він надав відповідні документи.

Для ввезення решти товарів він залучив місцевих мешканців. Товар розподілили дрібними партіями, щоб вартість кожної не перевищувала 500 доларів (дозволяється ввозити без оподаткування). Загалом  до участі в оборудці було залучено понад 10 осіб.

Ця схема ухилення від оподаткування не нова. У народі, здебільшого на західних кордонах, учасників таких схем (які за винагороду переміщують на собі через кордон товари у кількості, що не підлягає оподаткуванню) називають «піджаками». Припинена на Чернігівщині оборудка, можливо, була «пробним каменем»…

Порушник, здавалося б, провів велику організаційну роботу. Проте прорахувався. Відносно нього порушено адміністративну справу за ч. 1 ст. 483 (санкції: штраф у розмірі 100 відсотків вартості товарів з їх конфіскацією) та ст. 485 (штраф у розмірі 300 відсотків несплаченої суми митних платежів) Митного кодексу України. Оцінка товару буде проведена додатково. Після проведення необхідних дій справу передадуть до суду.

Ще статті по темі

Back to top button