Кримінал

Протягом тижня у сіверян вилучено 62 кг незаконно добутої риби

У період із 7 по 14 лютого 2019 року інспектори Чернігівського рибоохоронного патруля зафіксували 37 порушень природоохоронного законодавства. Так, було складено 19 протоколів за ч. 4 ст. 85 КУпАП (рибальство із застосуванням заборонених знарядь лову), дев’ять – за ч. 3 ст. 85 КУпАП (порушення правил рибальства) та один – за ч. 1 ст. 88-1 КУпАП (порушення порядку придбання, збуту водних біоресурсів). Оформлено вісім актів виявлення безхазяйного майна, згідно з якими вилучено 51 кг риби.

«Загалом, у порушників вилучено 62 кг риби та 63 одиниці заборонених знарядь лову, серед них 23 одиниці остей. Накладено штрафів на суму 860 грн. Збитки, завдані рибним запасам, становили 3 502 грн», – повідомив керівник рибоохоронного патруля Микола Каленюк.

Для прикладу, 9 лютого державні інспектори викрили жителя м. Чернігів, який здійснював вилов риби за допомогою остей. У заборонений спосіб чоловік виловив три екземпляри щуки. Збитки становили 1 020 грн. Інцидент стався на р. Десна, поблизу с. Піски Чернігівського району.

7 лютого на озері в урочищі «Тростянецька Балка» поблизу смт Срібне затримано місцевого жителя. Чоловік, використовуючи ості, виловив 3 штуки карася сріблястого та 4 штуки плітки. Завдано збитків у розмірі 391 грн.

На громадян складено протоколи про адміністративні правопорушення за ч. 4 ст. 85 КУпАП. Санкція цієї статті передбачає накладення штрафу на фізичних осіб у розмірі від 340 грн до 680 грн. Матеріали справ передано до районних судів області для притягнення порушників до відповідальності. Заборонені знаряддя лову та незаконно добута риба вилучені.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відома причина мору риби в Острі

13 лютого під час перевірки законності реалізації водних біоресурсів на ринку в м. Ніжин виявлено місцеву мешканку, яка продавала живу рибу піленгас, загальною вагою 1,2 кг. Документів, які підтверджували б законність придбання риби, зокрема сертифіката якості, жінка не мала. На громадянку складено протокол за ст. 88-1 КУпАП. Санкція статті передбачає накладення штрафу від 540 до 1 700 грн. Матеріали справи передано до Ніжинського районного суду.

Крім того, від початку лютого інспектори зафіксували 13 випадків порушення заборони лову водних біоресурсів на зимувальних ямах.

Тому Чернігівський рибоохоронний патруль нагадує громадянам, що з 1 листопада 2018 року до нерестового періоду діє заборона на вилов водних біоресурсів на зимувальних ямах. Чернігівським рибоохоронним патрулем розроблена інтерактивна карта зимувальних ям. Ознайомитись із нею можна тут.

Нагадуємо, риболовля в заборонений період дозволена на ділянках для любительського рибальства за межами зимувальних ям. При цьому любительський лов риби дозволяється зимовими вудками із блешнею вертикального блесніння з гачком не більше ніж №10, мормишкою, наживною і живцевою снастями. Загальна кількість гачків на водоймах загального користування не повинна перевищувати п’ять на рибалку, а на водоймах, де впроваджено платне рибальство, – не більше ніж десять на одну особу.

Закликаємо громадян бути відповідальними, дотримуватись встановленої заборони та правил рибальства. Якщо ви помітили порушення – прохання оперативно повідомляти на телефони «гарячої лінії» відомства: (099) 112-13-44 та (0462) 93-75-57.

Джерело: сайт Чернігівського рибоохоронного патруля

Ще статті по темі

Back to top button