Кримінал

Суд призначив 5 років в’язниці керівнику підрозділу «Остерського військового лісгоспу»

Козелецький райсуд Чернігівської області визнав винним колишнього керівника структурного підрозділу держпідприємства «Остерський військовий лісгосп» Олексія Тихоненка у отриманні 90 тис. грн неправомірної вигоди за позитивне вирішення питання щодо відпуску деревини і призначив йому 5 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Про це йдеться у вироку суду від 24 жовтня.

У червні 2017 р. до Тихоненка звернувся директор фермерського господарства «Ніжне» Леонід Кущ, який хотів дізнатися про можливість відпуску його фірмі ділової деревини породи «дуб» першого сорту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Водію, який пропонував хабара поліцейським, винесли вирок

Лісничий, знаючи, що згідно з прейскурантом лісгоспу мінімальні договірні ціни на «дуб» першого сорту є значно нижчими за ринкові і що придбати таку деревину складно у зв’язку з незначними обсягами її продажу на ринку, повідомив Кущу, що організує відпуск ФГ «Ніжне» продукції, якщо директор господарства сплатить 10 тис. грн за кожен кубометр лісопродукції, частину з яких складатиме офіційний платіж за придбану деревину в ДП «Остерський військовий лісгосп» згідно з прейскурантом, а решту коштів складатиме винагорода особисто для Тихоненка за організацію відпуску лісопродукції. Кущ погодився на вимогу лісничого.

У подальшому було організовано відпуск деревини об’ємом 11,9 кубометрів, що була заготовлена під час рубки головного користування, проведеної на території виділу № 12 кварталу № 237 Карпилівського лісництва ДП «Остерський військовий лісгосп».

Підрахувавши об’єм деревини, Тихоненко повідомив Кущу, що необхідно сплатити 25,6 тис. грн на рахунок ДП «Остерський військовий лісгосп» за придбану лісопродукцію, а йому особисто – 92 тис. грн в якості винагороди за організацію відпуску продукції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За матеріалами СБУ затриманому на хабарі прокурору оголошено про підозру

Далі директор господарства сплатив кошти держпідприємству, після чого зустрівся з Тихоненком, якого затримали правоохоронці, вилучивши у лісничого 90 тис. грн (за домовленістю Тихоненка та Куща сума хабара була зменшена на 2 тис. грн).

У суді Тихоненко визнав себе винуватим частково. Водночас, суд вирішив, що отримав достатньо доказів вини лісничого у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 368 ККУ (одержання неправомірної вигоди) та призначив йому покарання у вигляді позбавлення волі на 5 років з конфіскацією усього майна та позбавленням права обіймати посади у правоохоронних органах на 3 роки (суд врахував пом’якшуючі обставини: часткове визнання вини, вчинення злочину вперше, стан здоров’я та позитивні характеристики за місцем проживання і роботи).

Згідно з даними Судового реєстру, під час отримання вироку Тихоненко працював лісничим Карпилівського лісництва ДП «Остерський військовий лісгосп».

Джерело: Наші гроші

Ще статті по темі

Один коментар

  1. Злочин є злочин та це капля в морі лісових розкрадань та діючих корупційних схем в Чернгвській області які очолює злодій начальник Чернігівського управління лісового та мисливського господарства Демченко.

Back to top button