Кримінал

Торги з закупівлі вугілля пройшли в інтересах комерційного підприємства

Управління захисту економіки в Чернігівській області Департаменту захисту економіки Національної поліції України викрило розкрадання бюджетних коштів шляхом службового підроблення з боку службових осіб однієї з райдержадміністрацій області та комерційного товариства.

Про це ЧEline повідомили в секторі комунікації Головного управління Національної поліції в Чернігівській області.

Райдержадміністрація планувала закупити вугілля для навчальних закладів району. Були проведені конкурсні торги й отримано дві пропозиції від постачальників.

Згідно із Законом України «Про здійснення державних закупівель» учасник торгів повинен був надати довідку про наявність обладнання і матеріально-технічної бази, необхідної для постачання товару, що є предметом цієї закупівлі.

Переможець торгів довідкою повідомив про наявність орендованої паливної бази, хоча вона не є придатною для використання, оскільки приміщення напівзруйноване, відсутні двері та вікна і вона фактично не використовувалася протягом 2016 року (відсутні на робочих місцях працівники, охорона, техніка, вугілля).

Зважаючи на те, що учасник не відповідав кваліфікаційним критеріям (відсутність матеріально-технічної бази), замовник мав би відхилити пропозицію конкурсних торгів.

Натомість службові особи РДА, діючи в інтересах комерційного товариства, на підставі наданих документів, зокрема фіктивної довідки про наявність матеріально-технічної бази, визнали це товариство переможцем конкурсних торгів із закупівлі кам’яного вугілля для освітніх закладів району.

У подальшому між РДА та товариством з обмеженою відповідальністю було укладено договір і перераховано грошові кошти на закупівлю вугілля кам’яного на суму понад 600 тисяч гривень, але фактично, порушуючи договір, вугілля до цього часу не поставлено.

Вказаними діями державі завдано збитків на суму понад 600 тисяч гривень.

Інформація про подію внесена до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Відкрито кримінальне провадження за частиною 1 статті 366 Кримінального кодексу України (службове підроблення), карається штрафом до 250 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до трьох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Триває досудове розслідування.

Ще статті по темі

Back to top button