Кримінал

За смерть дитини засудили чернігівського лікаря

Апеляційний суд Чернігова в останній день липня залишив у силі вирок Деснянського райсуду щодо колишнього завідувача пологового відділення Чернігівського пологового будинку Катерини Савости.

Екс-лікарю за халатність, що призвела до смерті новонародженої дитини, суд дав 2 роки в’язниці, щоправда, з випробувальним терміном. Її також позбавили права займатися лікарською діяльністю – теж на 2 роки. У листопаді 2014 році пані Савоста приймала пологи в чернігівки Яни Куліди-Байдакової.

Тоді сталася трагедія. Через непрофесійні дії завідувача відділенням дитина задихнулася і померла, бо лікар, вколовши розчин окситоцину, залишила породіллю на тривалий час без нагляду, а повернулася до неї, коли було вже надто пізно.

Майже 3 роки родина Яни оббивала пороги міністерства, робила експертизи, спілкувалася зі світилами української медицини. Судово-медична експертиза дала категоричний висновок щодо непрофесійних дій лікаря. Це стало прецедентом, адже такі справи проти горе-медиків розвалюються ще на етапі експертиз, так і не потрапляючи до суду. Тож покарати винних лікарів на практиці вдається дуже рідко.

І от вперше в історії судової практики Чернігова лікаря покарали за непрофесіоналізм, що призвів до смерті дитини.

20561847_1370165973097045_434542786_n

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

3 коментарів

  1. Яна Куліда-Байдакова досить не проста пересічна українка, батько-колишній заступник начальника управління мвс в області, чоловік та вона працюють з першого дня випуску з академії МВС в управлінні МВС області, доходи їх родини дозволяли оплатити пологи в заввідділення, коли це далеко не по кишені всім іншим породіллям…

  2. Різниці немає, хто вона і її батьки. Для всіх втратити дитину- велике горе! Добре, що хоч в них вийшло притягнути до відповідальності «лікаря-коновала»!

  3. Щиро співчуваю сім»Ї … То є велике горе.. Але.. Савоста Катерина Анатоліївна -це професіонал своєї справи, вона насправді вчила багатьох лікарів, навіть тих, хто наразі обіймає великі посади у сфері акушерства і гінекології і мене в тому числі. Для мене- це лікар з великої літери і лікар, перед яким я реально «знімаю шляпу». Вона багато років обіймала посаду завідуючої пологовим відділенням і врятувала багато життів материнських і малюкових. Реально, вона могла за лічені хвилини спинити масивну акушерську кровотечу, за рекордний час зробити операцію кесарів розтин при загрозливих станах матері і плода, з легкістю робити акушерські маніпуляції, про які ми, шановні лікарі, могли тільки читати в книжках… Чесно, було багато ситуацій, де вона надавала кваліфіковану акушерську допомогу і ми ,лікарі, з захопленням на це дивились і все занотовували. Я працювала з нею зовсім мало, але за цей час я побачила достатньо, щоб сказати, що людина займається дійсно СВОЄЮ СПРАВОЮ… Шкода, що так все сталось … Для Яни і її сім»ї великим горем, а для лікаря судовою справою…

Back to top button