Кримінал

Збитки на 2,3 млрд грн, 14 кримінальних проваджень – результат фінансового аудиту Чернігівської міської громади (Фото)

Аудит виявив серйозні порушення чинного законодавства, а загальна сума недоліків та порушень сягає 2,3 млрд грн. Також встановлено фінансових порушень, що призвели до втрат, на 52 млн грн.

Про це повідомляє Державна аудиторська служба України.

Особлива цінність міста Чернігова – це наявність значної кількості пам’яток історії і культури. Близько 50% території міста – зони пам’яток архітектури. Проте виконавчі органи Чернігівської міської ради належно не охороняють та не зберігають території природно-заповідного фонду. Аудитори зафіксували факти несанкціонованої житлової забудови, пошкодження родючого шару ґрунту, вирубки зелених насаджень тощо. Все це сталося через неналежне оформлення документів та відсутність відповідних обмежень в Державному земельному кадастрі. Як наслідок, усе це може в майбутньому призвести до втрат територій на суму понад 806,6 млн грн.

Під час аудиту також виявлено схему розкрадання земель, які належать  Чернігівській міській громаді, орієнтовна вартість якої становить близько 720 млн гри. Чернігівська міська рада безоплатно передала через підконтрольне комунальне підприємство під забудову стороннім юридичним та фізичним особам 79 земельних ділянок комунальної власності загальною площею 55,8 га, а після введення об’єктів в експлуатацію всі права на них набуває саме забудовник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У чернігівця вилучили майже 2,5 тонни спирту невідомого походження

Під час аудиту встановлені й інші порушення та недоліки, зокрема, в частині поводження з комунальним майном, укладання договорів оренди земельних ділянок та майна, а також їх виконання.

Наприклад, бюджет Чернігівської громади недоотримав 433,7 млн грн додаткових надходжень через надання пільг зі сплати податків і зборів, занижених орендних ставок за земельні ділянки, заборгованостей та інших порушень.

Також, бюджет Чернігівської міської територіальної громади втратив 22,4 млн грн за рахунок надання безоплатного користування земельними ділянками.

Також під час контрольних заходів виявлено 14 фактів порушень кримінального кодексу України посадовими особами виконкому, комунальних підприємств та підрядних організацій.

Про результати аудиту поінформовано Чернігівську міську раду і міську військову адміністрацію та надано пропозиції щодо винесення на розгляд сесії міської ради питання результатів державного фінансового аудиту.

Рекомендовано провести звітування керівників комунальних підприємств, відповідно до пропозицій, визначених в аудиторському звіті, та зробити висновки щодо відповідності вищезазначеними керівниками займаних посад. Крім того, начальнику Чернігівської міської військової адміністрації рекомендовано ініціювати розгляд питання щодо зміни персонального складу її Виконавчого комітету.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button