Кримінал

Жителі Чернігівщини заробляли на розповсюдженні антиукраїнської пропаганди

Співробітники Служби безпеки України за останні півтора місяці викрили десятьох адміністраторів антиукраїнських спільнот у соціальних мережах, які координувалися російськими спецслужбами.

Правоохоронці задокументували, що підтримували антиукраїнські та псевдорадикальні ресурси мешканці Київської, Харківської, Дніпропетровської, Чернігівської, Закарпатської та Луганської областей. За вказівкою кураторів і матеріальну винагороду вони переважно наповнювали ресурси в російських соцмережах.

Адміністратори викладали отримані з Росії матеріали із закликами до антиконституційного усунення чинної влади, про зміну кордонів України, проведення різних протестних акцій, зокрема з використанням масових заворушень. Під час обшуків в адміністраторів антиукраїнських спільнот оперативники СБ України вилучили комп’ютерну техніку із доказами отримання антиукраїнських матеріалів від російських спецслужб та їх розміщення в соцмережах.

Відкрито низку кримінальних проваджень. У їх рамках трьом зловмисникам уже оголошено про підозру у скоєнні злочинів, передбачених статтями 109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади) та 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканість України) Кримінального кодексу України.

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Вконтакте та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button