Культура

3D-моделі гармат і хрестів-енколпіонів: експонати Чернігівського історичного музею будуть доступні в усьому світі

Другий проєкт зі створення 3D-моделей музейних експонатів стартував наприкінці червня 2023 року в Чернігівському історичному музеї ім. В.В. Тарновського. Реалізують його спільно з Інститутом археології НАН України за підтримки Німецького археологічного інституту (DAI).

Проєкт має дати можливість історикам, науковцям із різних країн світу та всім тим, хто цікавиться історичною спадщиною України, використовувати цифрові моделі музейних предметів. Зокрема нині відбувається цифровізація гармат XVІІ–XVІІІ ст. і створення 3D-моделей хрестів-енколпіонів доби Київської Русі із зібрань музею.

«Вибрали саме ці музейні предмети, бо вони більш-менш нашими науковцями вивчені. Тож ми й запропонували німецьким партнерам зупинитися на них і вони погодилися.

Робота триватиме до кінця року. Усього буде оцифровано кілька десятків хрестів, які ще називають мощевиками. Вони зроблені з двох окремих половинок, а в середині мають порожнинку. І відкриваються вони, ніби скринька. Ці хрести носили на грудях, причому люди більш заможні, можливо, князі, багаті дружинники», – у коментарі для ЧЕЛАЙН зазначив Максим Блакитний, кандидат історичних наук, заступник директора з наукової роботи Чернігівського історичного музею імені В.В. Тарновського.

Колекція гармат Чернігівського історичного музею імені В.В. Тарновського почала формуватися у другій половині ХІХ ст., а завершилася у 70-х рр. ХХ ст. Основна частина колекції музею походить із зібрання відомого українського мецената Василя Тарновського (1838–1899). За каталогами 1898 і 1900 рр. у нього було 32 гармати XVI–XVIII ст. і 4 фортечні рушниці. 13 гармат також містилися у музейній колекції Чернігівської вченої архівної комісії. Перед Другою світовою війною в колекції Чернігівського державного музею могла перебувати 51 гармата XVI – початку XIX ст. Станом на 2023 рік музей налічує 55 гармат XVII–XX ст. Значна частина цих гармат зроблена з бронзи.

Найдавнішими датованими та відомими на сьогодні зразками ливарного виробництва, що зберігаються в Чернігівському історичному музеї ім. В.В. Тарновського, є дзвін 1629 року та гармата 1631 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині розводять їстівних равликів

Щоправда, процес створення 3D-моделей гармат більш складний, ніж хрестів.

«Якщо пощастить, буде створено 12 моделей гармат. Бо з такими експонатами складніше працювати. Вони важкі, а їх треба якісно відзняти з різних боків, що не завжди виходить. І потім за допомогою спеціальної комп’ютерної програми створюють 3D-моделі. Що теж не з першого разу вдається, то інколи доводиться фахівцям робити інші знімки. Бо це доволі кропітка й неспішна робота», – пояснив Максим Блакитний.

Роботу зі створення 3D-моделей проводять: старший науковий співробітник Інституту археології НАН України В’ячеслав Скороход і молодший науковий співробітник Інституту археології НАН України Віталій Жигола.

Із часом 3D-моделі хрестів-енколпіонів і гармат будуть доступні на сторінці музею, на платформі https://sketchfab.com/

До речі, за перший тиждень серпня 2023 року один з експонатів Чернігівського історичного музею ім. В.В. Тарновського потрапив до рейтингу ТОП-10 (Cultural Heritage and History Top 10 – 2023 wk 32). Це бронзова гармата XVII–XVIII ст. із гербом у вигляді серця, стріл, шаблі та літерами «Я. Д. Г.».

«Цей сайт – лідер із розміщення різних 3D-моделей. І ми радіємо: потрапили до ТОП-10», – сказав заступник директора з наукової роботи Чернігівського історичного музею імені В.В. Тарновського.

Спілкувалась Ірина Осташко

Фото – Чернігівський історичний музей імені В.В. Тарновського

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button