Культура

Бісер, живопис, вишивка: на Чернігівщині відкрили виставку трьох майстринь (Фото)

22 лютого в Козелецькому музеї історії ткацтва Чернігівщини відбулося відкриття спільної творчої виставки Ольги Сморшок, її доньки Тетяни Сморшок (вишивка, бісероплетіння) та Ніни Гарбуз (живопис).

Не будучи професійними майстринями, жінки сповна опанували секрети народного мистецтва. Зберігаючи та відроджуючи народне мистецтво, вкладаючи тепло й красу душі у свої роботи, жінки вирішили поділитись створеною їх вмілими руками красою з широким загалом.

Про це повідомляють у Козелецькому музеї історії ткацтва Чернігівщини.

Працівники музею історії ткацтва із задоволенням пішли їм у цьому питанні назустріч, надавши локації для розміщення робіт й організувавши невелику концертну програму, до якої були залучені директор та викладачі Козелецької ДМШ Людмила Петренко, Зінаїда Пузирна, Оксана Горбач та Юрій Яковлєв.

Слід наголосити, що згадана музейна установа вже давно стала місцем, куди тягнуться творчі люди, адже тут можна не лише представити на широкий загал свої твори, але й поспілкуватися в колі однодумців, поділитися задумами й планами на майбутнє, обговорити нові мистецькі віяння й тенденції тощо.

На жаль, подібних місць культурного спрямування маємо не багато, тому й облюбувала творча інтелігенція музей у Козельці, в якому можна розраховувати на розуміння й повну підтримку з боку музейних працівників. Сьогодні це надзвичайно важливо, зважаючи на непрості умови воєнного сьогодення.

Про майстринь, які представили на суд глядачів свої роботи, присутнім детально розповіла директорка музею Любов Закревська. Роботи Ольги Павлівни та Тетяни Василівни, за її словами, неодноразово демонструвались на виставках в музеї історії ткацтва Чернігівщини. Що ж стосується Ніни Миколаївни Гарбуз, то сьогоднішня виставка для неї є першою, тобто дебютною. Народилась Ольга Павлівна Сморшок в с.Опеньки на Козелеччині.

Навчалася спочатку в Тарасівській восьмирічці, згодом у Козелецькій СШ №2, Чернігівському ПТУ №15 за спеціальністю «фотограф». Після закінчення профтехучилища Ольга Павлівна працювала вишивальницею машинної вишивки в Козелецькому філіалі Чернігівської фабрики художньої вишивки ім. 8 Березня (нині ПрАТ «Виробничо-торгове підприємство художніх виробів «Ярославна»).

Після закриття філіалу трудилася молодшою медичною сестрою в реанімаційному відділенні Козелецької центральної лікарні. Нині перебуває на заслуженому відпочинку. Вишивкою цікавилась ще з дитинства. Але професійно «хрестиком» почала вишивати лише після закриття філіалу. Починала вишивати серветки, доріжки, потім — рушники, скатертини, сорочки дитячі, жіночі, чоловічі, однак зараз найбільше жінці до душі вишивання картин з широкою кольоровою гамою пастельних відтінків. Нещодавно захопилась бісероплетінням. Як результат, виготовила 2 жіночі прикраси — гердани.

Першою серйозною роботою майстрині був портрет Тараса Шевченка. Цю роботу, а також рушник Ольга Павлівна подарувала Козелецькому музею.

Чимало своїх виробів Ольга Павлівна дарувала друзям, знайомим, родичам. На виставці, як зазначила Любов Закревська, представлено 6 рушників Ольги Павлівни, 4 вишиті сорочки (2 жіночі, 1 чоловіча, 1 дитяча на хлопчика), скатертина, 8 вишитих картин, портрет Тараса Шевченка, 1 картина вишита бісером, 2 жіночі прикраси — гердани.

Інша майстриня — Тетяна Василівна Сморшок народилась в Козельці. Після закінчення місцевої ЗОШ I-III ст. №3 навчалась в Київському Національному торгово-економічному університеті.

На даний час працює в Києві в приватному підприємстві бухгалтером. Ще в шкільні роки зацікавилася різними видами творчості, зокрема й вишивкою.

Так з’явилась перша вишита серветка, яку охоче придбали італійці, потім – вишитий у школі разом з однокласницею рушник. А вже вишивкою «хрестиком» більш серйозно почала займатись з мамою Ольгою Павлівною. Бісероплетінням зацікавилась на початку 2022 року. На виставці представлено 3 вишиті картини Тетяни Василівни, 6 жіночих прикрас з бісеру «синянки», а також 3 вишиті картини, зроблені спільно з мамою. «На всіх роботах, — відзначила директор музею Любов Закревська, — ми бачимо красу нашої землі, природи. Всі роботи — вишукані, витончені, виконані дуже майстерно, з естетичним смаком, надзвичайно акуратно покладений «хрестик», ретельно підібрані нитки (відтінки та напіввідтінки). Іноді здається, що ці картини намальовані».

Третя учасниця виставки — талановита художниця Ніна Миколаївна Гарбуз народилась у с.Нова Олександрівка Яготинського району, що на Київщині. Після закінчення Новоолександрівської СШ навчалась в Києві в Українській сільськогосподарській академії, після закінчення якої працювала тривалий час в державних установах, а також економістом у фінвідділі Козелецької райдержадміністрації. Хист до малювання проявився в неї в шкільні роки. Ще малою дівчинкою зачаровувалась навколишньою мальовничою природою — лісом, річкою, квітами. Ніна Миколаївна — землячка відомої української художниці Катерини Білокур, яка проживала в сусідньому селі. Довгий час Ніна Миколаївна не малювала. Проте коли з’явилось більше вільного часу і натхнення та бажання малювати, згадала про своє захоплення.

На виставці представлено 18 робіт, виконаних на оргаліті, полотні акриловими фарбами, 6 робіт художнього розпису по дереву, 5 робіт, виконаних на папері акриловими фарбами та декілька робіт, виконаних олівцем. Перша робота художниці — картина «Вірність». «Коли дивишся на її роботи, — сказала Любов Закревська, — душа неначе розквітає від того тепла та світла, яке вони випромінюють. Здається, що відчуваємо аромати яскравих квітів, хочеться погладити ту кішечку, яка сидить між квітами. Кожна картина передає відчуття спокою, домашнього затишку, радості».

Працівники музею запрошують всіх бажаючих відвідати виставку, яка працюватиме орієнтовно до 20 квітня ц.р., і принагідно ознайомитися з експозиціями музею. Зробити це можна, починаючи з 9.00 до 16.00. Обідня перерва з 13.00 до 14.00. Вихідні дні — неділя, понеділок.

Вартість квитка для відвідання музею складає: для дітей — 10 грн. (з послугами екскурсовода — 15 грн.); для дорослих – 15 грн. (з послугами екскурсовода — 20 грн.). Музей розташовується на 3 поверсі колишнього приміщення Козелецької селищної ради.

Ще статті по темі

Back to top button