Культура

«Чарлі Гордон – ідіот»: Чернігівський драмтеатр готується до чергової прем’єри

Напередодні прем’єрного показу вистави «Чарлі Гордон – ідіот» за мотивами оповідання Деніела Кіза «Квіти для Елджернона» відбулася зустріч керівництва Чернігівського академічного облмуздрамтеатру ім. Т.Г.Шевченка та режисера-постановника вистави з представниками мас-медіа Чернігівщини. Темою прес-конференції, яка проходила у форматі вільного спілкування з журналістами, була робота над постановкою режисерки Анастасії Кузик, чиї вистави добре відомі чернігівському глядачеві.

У вступному слові директор театру, заслужений діяч мистецтв України Сергій Мойсієнко пригадав, що попередня зустріч з журналісткою спільнотою проходила в серпні 2021 року напередодні відкриття 96-го театрального сезону. Потім таке спілкування стало неможливим у зв’язку з епідемічними обмеженнями, а прес-конференція, призначена на перше березня 2022 року, не відбулася через повномасштабне вторгнення наприкінці лютого російської армії в Україну. Тоді шевченківці планували анонсувати підготовку до прем’єрних показів двох вистав: драматичної історії «Полюбила Петруся» за поемою Тараса Шевченка у постановці режисерки Анастасії Кузик і трагедії «Земля» за повістю Ольги Кобилянської у постановці режисера Дениса Федєшова. Але воєнні події навколо Чернігова на довгий час призупинили роботу закладу, і тільки після вигнання ворогів з території області колектив театру зміг приступити до поступового відновлення повноцінної творчої діяльності.

Першими кроками були створення на базі театру мистецького проєкту «#CheDram», покази для військових і волонтерів українських кінострічок, акторські читання уривків з творів сучасних вітчизняних драматургів, благодійні концертні програми, а згодом і послідовне поновлення вистав театрального репертуару. Попри те, що тривалий час через повітряні тривоги і аварійні відключення світла театр був змушений працювати в умовах обмеженого доступу глядачів, шевченківці спроміглися розпочати у жовтні минулого року 97-й театральний сезон, повернути на сцену близько десяти поновлених вистав попередніх років, підготувати чотири прем’єрні вистави – «Подорож до країни Мрій, або Велосипед з червоними колесами»«ВПО»«Попелюшка»«Сліпий». Наразі готуємо до показу нову прем’єру – виставу «Чарлі Гордон – ідіот», про роботу над якою розкаже режисер-постановник Анастасія Кузик.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Володимир Ємець: родина, друзі, Україна»: краса рідного краю – на полотнах знаного чернігівця (Відео)

У розповіді про роботу над постановкою нової вистави Анастасія Кузик торкнулася проблеми пошуку драматургічного матеріалу, співзвучного сучасним запитам суспільства; згадала про свого батька Сергія Кузика, який близько двадцяти років тому працював режисером у Чернігівському драмтеатрі і свого часу зробив інсценізацію оповідання Деніела Кіза «Квіти для Елджернона», та використання цього матеріалу для постановки нинішнього спектаклю. Розповіла про технічні труднощі зі сценографічним оформленням вистави та виготовленням декорацій, пов’язані з обмеженим фінансуванням в умовах воєнного часу. Привернула увагу до оригінального музичного оформлення спектаклю, створеного звукорежисером-оранжувальником Віктором Кравченком. Означила особливості створення сценічного дійства в експериментальному просторі «сцена на сцені», коли актори знаходяться у безпосередньому наближенні до глядача. Відповідаючи на запитання журналістів, Анастасія Кузик повідомила, що ця творча робота має на меті привернути увагу до пріоритетів гуманізму і людяності в суворих реаліях нашого сьогодення, вона адресована, насамперед, молодіжній аудиторії та має заохочувати нове покоління до відвідування театру.

Наприкінці зустрічі директор театру поінформував присутніх про творчі плани на поточний театральний сезон, прагнення повернутися до призупиненої роботи над двома виставами, що готувалися до прем’єрного показу минулого року, та подання матеріалів для участі у конкурсі на грантову програму УКФ вистави «Біс плоті» за творами Валерія Шевчука у постановці заслуженого артиста України Андрія Бакірова. Звертаючись до присутніх зі словами вдячності за співпрацю та підтримку діяльності театру в складних умовах воєнного лихоліття, наголосив на важливості якнайширшого інформування жителів регіону, зокрема і через Інтернет-мережу, про нові мистецькі проєкти шевченківців та здобутки в культурно-мистецькому житті Чернігівщини.

Тож запрошуємо усіх шанувальників театрального мистецтва на прем’єрні покази драматичної вистави «Чарлі Гордон – ідіот» за мотивами оповідання Деніела Кіза, що відбудуться 13 і 14 квітня 2023 року о 18.00 год. на сцені Чернігівського академічного облмуздрамтеатру ім. Т.Г.Шевченка.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Раїса Міненко, керівник літературно-драматургічної частини театру

Ще статті по темі

Back to top button