Культура (Вiдео)

«Володимир Ємець: родина, друзі, Україна»: краса рідного краю – на полотнах знаного чернігівця (Відео)

«Він був дуже великим філософом і дуже любив свою Україну, хвилювався, переживав за неї, за народ. Але він її любив ширше і розумів ширше, через природу, через історію, через багаторічну історію.

І так він бачив через природу свій рідний край, свою Батьківщину – Україну»,- Олег Ємець – син народного художника України.

Таким свого батька, народного художника України, описує Олег Ємець. 6 квітня, в художньому музеї ім. Ґалаґана відкрилася виставка, присвячена народному художнику України Володимиру Ємцю. Захід приурочений до 85-річчя від дня народження живописця та 40-річчя створення Чернігівського обласного художнього музею імені Григорія Ґалаґана(в межах мистецького проєкту «Краяни»). На виставці представлено більше ніж 30 робіт художника, творчість якого вже давно стала візитною карткою Чернігово-Сіверського краю.

«На цій виставці представлені живописні роботи: портрети графічні, як із колекції нашого музею, так і з приватних колекцій. Ми знаємо, що Володимир Володимирович – живописець, неперевершений майстер портрета, тому акцент на цій виставці.

Це портретний живопис.

Ви побачите також пейзажі та майстерні етюди, які протягом життя писав Володимир Володимирович»,- Олена Ісаченко – старший науковий співробітник чернігівського художнього музею ім. Г. Ґалаґана.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Писанка з глини: У Коропській громаді пройшов народознавчий майстер-клас (Фото)

Вибираючи героїв для своїх портретів, художник керувався лише внутрішнім відчуттям. Малював тих, кого поважав і любив. Саме тому виставка отримала назву «Володимир Ємець: родина, друзі, Україна». Всі експозиції на ній – ретроспектива внутрішнього світу митця, його оточення та найближчих людей.

«Ми бачимо працівників культури, ми бачимо родину, ми бачимо людей, які уславили нашу рідну Чернігівщину, а також всю Україну»,- Олена Ісаченко – старший науковий співробітник чернігівського художнього музею ім. Г. Ґалаґана.

Однією з центральних експозицій виставки є портрет свободоборця Левка Лук’яненка на своїй землі та його вишита сорочка. Свого часу її Володимиру Ємцю подарував Левко Григорович – на знак міцної дружби та поваги. Вона стане найціннішим скарбом у колекції художника, а пізніше – в музеї ім. Ґалаґана.

«Борець за волю, за свободу України Левко Лук’яненко знаний в Україні, і Володимир Володимирович не міг оминути таку постать»,- Олена Ісаченко – старший науковий співробітник чернігівського художнього музею ім. Г. Ґалаґана.

Під час відкриття виставки лунали улюблені композиції Володимира Ємця у виконанні капели бандуристок. Музика спліталася з глибиною картин і створювала атмосферу, яку так любив народний художник України. Атмосферу, в якій кожен повномірно відчував і бачив, наскільки потужний талант мав чернігівець, чиї роботи стали незмінною візитівкою нашого міста.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Таліна Тарасенко

Оператор Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button