Культура

Чернігів вперше прийняв міжнародний фестиваль «JAZZ BEZ» (Фото)

Кочуючий світом Міжнародний фестиваль сучасної імпровізаційної музики «JAZZ BEZ» 12 грудня2019 року вперше в своїй історії завітав до Чернігова. Цьогоріч він відбувається вдев’ятнадцяте, охоплюючи15 міст Польщі і України та 50 музикантів із 8 країн світу. Фестиваль проходить під гаслом «JazzBezwithMarek», тобто «JazzBez» з МаркіяномІващишиним — українським громадсько-політичним і культурним діячем, який був організатором і ініціатором низки мистецьких проектів, у тому числі іукраїнсько-польського джазового фестивалю «JazzBez». Нажаль, у травні цього року Маркіяна Іващишина не стало…

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чернігівщиною три дні подорожуватиме міжнародний арт-фестиваль

Естафету фестивалю в Чернігові прийняла сцена обласного філармонійного центру, де відбулися виступи польського гурту«ORGANIC NOISES» та колективузі Сполучених Штатів Америки «YES! TRIO».

Характерною ознакою музики «OrganicNoises» вважається поєднання етнічної музики (насамперед – вірменської та балканської), прогресивного року зі свободою джазової імпровізації. Колектив досить молодий. В липні цього року він презентував свій однойменний дебютний альбом, про який вже схвально встигла відреагувати критика.Музиканти«OrganicNoises» активно використовують традиційні етнічні вірменські інструменти (дудук, зурна) і органічно поєднують їх із акустичними інструментами (скрипка, гобой, флейта, фортепіано, гітара) та сучасною ритм-секцією.

На відміну від польських колег, американський гурт «Yes! Trio» має вже більш як 20-літню творчу історію. До нього входять троєвиконавців — Аарон Голдберг (рояль), Алі Джексон (барабани) та ОмерАвітал (контрабас). За роки співпраці у артистів вийшло два студійних альбоми.

За словами барабанщика гурту «Yes! Trio» Алі Джексона, джаз, який вони грають, просякнутий духом свінгу. Разом з тим, інколи навіть самі артисти не знають, що звучатиме  у них зі сцени. Адже джаз – це, насамперед, експеримент, результат якого напряму залежить від настрою музикантів і публіки.

Польський «OrganicNoises» та американський «Yes! Trio» — різні за стилістикою джазу гурти. Але поєднала їх не лише спільна фестивальна сцена, але й вдячні глядачі філармонійного центру, які високо оцінили виступи обох колективів та нагородили музикантів щедрими аплодисментами.

Прес-центр Чернігівського обласного філармонійного центру

фестивалів та концертних програм

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button