Культура

Чернігівщина – колиска кіномитця зі світовим ім’ям (Фото)

Сосниччина в усьому світі відома як батьківщина всесвітньовідомого кіномитця Олександра Петровича Довженка. І певна річ, що саме тут діє літературно-меморіальний музей О.П.Довженка, до речі, єдиний музей у світі та в Україні, що презентує життєвий і творчий шлях класика світового кінематографа.

Важливо, що розташовується він якраз на тому місці, де була садиба родини Довженків. Музей складається з двох частин. Перша – це меморіально-побутовий ансамбль про дитячі літа Олександра Довженка. Друга – літературно-меморіальна експозиція, де відбувається знайомство з творчістю митця, становленням його як режисера та відзнятими ним фільмами. До речі, 10 вересня виповнилася 129-та річниця від дня народження Олександра Довженка. У Сосниці ця подія не залишилася непоміченою – відбулися заходи на вшанування пам’яті видатного земляка.

Зануритися в епоху, в якій зростав майбутній кіномитець, можна, побувавши в хаті, в якій народився і ріс майбутній геній. Вона збереглася понині.

«Хатка справжня, автентична. Насправді ж у 30-х роках Олександр Довженко забрав своїх батьків до Києва, а хатина була продана одній сосницькій родині. А тому речі, які належали Довженкам, розійшлися по родичах і сусідах. І коли відкривали музей, то люди почали зносити ці речі», – розповіла Ольга Ярмуш, виконувач обов’язків директора Сосницького літературно-меморіального музею О.П. Довженка.

Другу світову війну Довженківська хата пережила. У той час у ній розміщувався штаб поліцаїв, зрозуміло, що станом будівлі вони зовсім не переймалися. Більше того, розпалювали піч дошками, які повиривали з підлоги, протікала й стріха. Тож, звісно, хату потім ремонтували.

«Дах перекривали полтавські майстри за голландською технологією. Очеретяне перекриття, хоча за Довженків воно було солом’яне. Зробити все так, як було насправді, немає можливості. Бо треба заготовляти спеціально солому, яку потрібно правильно вижати серпами, щоб були довгі стебла. І потім у старовину такими стеблами робили перекриття», – пояснила пані Ольга.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігові громадські організації допомагають вирішувати проблеми жінок (Фото)

Автентичною є клуня на подвір’ї. Це господарське приміщення, в якому раніше молотили зерно та зберігали, а тепер просто зробили виставку різноманітного сільськогосподарського інвентарю для презентації побуту селянства Чернігівщини початку і середини ХХ століття.

До речі, вважається, що найцікавіший експонат у музеї – це колиска.

«Ми кажемо, що це сакральна річ цієї хати. Та колиска, в якій мама Одарка Єрмолаївна викохала своїх 14 діток, серед яких був Олександр Довженко. На жаль, така драматична доля в тих дітей була, бо з 14 вижили тільки двоє, а 12 померли від різних хвороб, пошестей, як сам Довженко потім писав у своїх щоденниках», – згадує Ольга Ярмуш.

Загалом Довженко – цікава особистість із погляду його мемуаристики й епістолярної спадщини. Адже те, що він описував у свої літа, стало надзвичайно актуальним зараз.

Із творчою діяльністю Олександра Петровича можна ознайомитися в другій частині музею. Тут же зберігаються й автентичні речі, які належали митцю: його воєнна фляга, погони та деякі меблі з квартири.

Сосничани й усі українці щиро вірять, що наступна – 130-та – річниця Олександра Довженка стане справжнім велелюдним святом під мирним небом України.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button