Культура

Чернігівські бандури «Плеяда» презентують у Латвії (Фото)

Кілька музичних інструментів виробництва Чернігівського центру бандур «Плеяда» презентуватиме торговий дім «Україна» в столиці Латвії Ризі.

Про це повідомила директорка департаменту економічного розвитку Чернігівської ОДА Олександра Хомик.

«Маємо перший відомий нам результат комунікації представників бізнесу на форумі експортерів «Чернігівщина — Країни Балтії. Регіональний вимір», який ми проводили в жовтні минулого року. Чернігівський центр бандур «Плеяда» встановив контакти з представниками торгового дому «Україна» в Латвії і відправив туди кілька своїх музичних інструментів. Тепер із ними знайомляться європейці, і підприємство отримало перспективу налагодження експорту своєї продукції», — розповіла посадовиця.

За її словами, з торговим домом «Україна» чернігівські виробники ведуть перемовини про створення Європейського центру промоції чернігівської бандури.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Батуринський музей запрошує на онлайн-екскурсію

Хомик додала, що «Плеяда» — це окрема виробнича гілка приватного підприємства «Альтеп-Центр», яке виробляє котли для опалення. Це — сімейний бізнес родини Кунденків, яка вирішила відродити в Чернігові промислове виробництво бандур і на сьогодні вже бере участь у тендерах на їх закупівлю.

Як додала заступниця директора «Альтеп-Центру» Аліна Кунденко, дрібносерійним виробництвом бандур чернігівського типу її родина займається з 2018 року. Це відбувається поза межами діяльності фірми «Альтеп» у формі приватного підприємництва. Наприкінці 2021 року Кунденки зареєстрували окреме підприємство «Центр бандур «Плеяда», але запустити не змогли через відсутність замовлень.

«Останнім часом державне фінансування на закупівлю інструментів скоротили, тендерів поменшало і замовлення практично зникли. У нас навіть утворився склад готової продукції, де зберігається кілька десятків готових до реалізації бандур», — пояснила Кунденко.

Відтак, підприємство почало налагоджувати співпрацю з Латвією. За словами співрозмовниці, наразі чернігівці з торговим домом в Ризі напрацьовують стратегію подальшого співробітництва.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Джерело: Укрінформ, фото: Чернігівська бандура «Плеяда»

Ще статті по темі

Back to top button