Культура

Чернігівський історичний музей має колекцію гармат

У Чернігівському історичному музеї ім. В.В. Тарновського зберігається дуже багато різних експонатів і колекцій. Зокрема, колекція В.В. Тарновського так званого Козацького періоду містила чимало зразків холодної та вогнепальної зброї. Остання була представлена в тому числі й гарматами.

«Згідно з каталогом 1898 р., у зібранні Василя Тарновського було 32 гармати і 4 фортечні рушниці. На фото з каталогу є зображення 6 цілих гармат, одного гарматного фрагмента і однієї фортечної рушниці. Інші 26 гармат, як і фортечні рушниці, можна атрибутувати тільки за описом. Каталог містить детальні характеристики 20 гармат: довжина, калібр, вага, написи, окремі деталі.

На початку 1920-х років Музей В. Тарновського увійшов до складу Чернігівського державного музею. Гармати, як інша частина зброї Державного музею, не були евакуйовані у серпні 1941 р., а залишалися у спеціальних сховищах. Це підтверджується матеріалами розкопок С. Баран-Бутовича, проведеними влітку – восени 1942 р. на згарищі зруйнованого музею, під час яких було віднайдено 30 гармат ХVІІ ст.», – розповідає Максим Блакитний, кандидат історичних наук, заступник директора з наукової роботи Чернігівського історичного музею імені В.В. Тарновського.

Через втрату довоєнної картотеки, на жаль, важко визначити, які саме гармати сучасного музейного зібрання перебували в колекції В.В. Тарновського. Це можливо зробити лише за фотографіями або описами каталогу 1898 р.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Краще зберегти одну пам’ятку, аніж захистити дисертацію»: у Чернігові згадали захисника старожитностей

Сьогодні з 57 гармат, що зберігаються в Чернігівському історичному музеї ім. В.В. Тарновського, 11 чітко ідентифіковані як такі, що походять із колекції Василя Тарновського. Але це не остаточний результат, оскільки у процесі дослідження можуть з’явитися нові дані, вони допоможуть визначити й інші гармати, що раніше перебували в колекції відомого українського благодійника.

Між тим, побачити ці гармати в музеї наразі не можна, бо через війну музейні експозиції демонтовані.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button