Культура

Діти з усієї Чернігівщині малювали Бога (Фото)

Незвичайну і водночас оригінальну виставку дитячих малюнків «Намалюй свого Бога» відкрили в музеї сучасного мистецтва «Пласт-Арт», що в Чернігові. На ній представлено понад 150 робіт юних художників з усіх куточків області.

За словами Бориса Дєдова, директора «Пласт-Арт», проєкт «Намалюй свого Бога» відбувається вдруге. Щоправда, кілька років тому представлено було всього 30 дитячих робіт.

Цьогоріч упродовж літа свої конкурсні роботи малювали діти віком від 4 до 16 років. До того ж, не всі учасники навчаються в мистецьких школах.

Виставка вдалася напрочуд філософською і глибокою. А в Бориса Дєдова навіть склалося враження, що дитина, яка намалювала Бога, ніколи нічого поганого не зробить.

Завдання дітям, як малювати Бога, ніхто не давав. Тож вони творили, як відчували.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пише пісні та запалює закордонну публіку: чернігівська співачка розповіла про свій шлях до популярності

«Для однієї дитини це храм і Великдень, для іншої – це Всесвіт, звірі, птахи. Є прекрасна робота: зображений олень, а на рогах – Всесвіт. Я запитав дитину, чому так. У відповідь почув: це все, що сотворив Бог. Зображали лікарів. А я спитав: «Чому ви не малюєте воїнів?» Діти сором’язливо мовчать. А викладачі кажуть: «Ми їх просили – намалюй героя. А вони просто бояться слова «війна». Вони люблять героїв, їм вклоняються, але малювати війну не хочуть», – пояснює Борис Дєдов.

Із цих дитячих робіт уже видали якісний каталог. Для кожної дитини це буде перший творчий паспорт.

Експозицію вже запросили до Києва.

«Дитячих виставок багато, але ця – попадання, як кажуть, у душу й серце», – впевнений Борис Дєдов.

Проєкт відбувся завдяки меценатам, зокрема народному депутату України Сергію Гривку.

Ірина Осташко

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button