Культура

Для заміжжя, здоров’я і благополуччя: корюківська майстриня виготовляє спеціальні обереги (Фото)

Кожна людина прагне бути щасливою, успішною та благополучною. Однак трапляється, що на заваді всім цим прагненням стає чужа заздрість чи негативна енергетика. Але українці здавна вміли захищатися від усього лихого. Із цим допомагали різні обереги. Щоправда, і в сиву давнину, і зараз вони працюють лише за умови, якщо вірити в їхню силу.

Чимало давніх традицій втрачені. Але й сьогодні можна зустріти людей, які їх шанують, прагнуть зберегти та передати наступним поколінням. Серед таких – корюківська майстриня Лілія Маслак, яка виготовляє оберегові ляльки-мотанки. Однак творить вона не за графіком і не щодня. Бо для справи потрібні відповідний настрій і час. Не завжди ці складові поєднуються. Адже в рідному містечку пані Лілія має відповідальну роботу: завідує виробництвом.

Натомість захоплення ляльками-мотанками – це більше ніж справа до душі, це справжня пристрасть. А виготовлення кожної нової лялечки, як їх називає сама пані Лілія, порівнює і з народженням дитини. Бо абияк на світ вони не з’являються.

«Роблю мотанки три роки, можливо, трішки довше. Підштовхнуло до цієї справи те, що одного разу на день народження мені одна родина подарувала ляльку-мотанку. А я люблю такі різні цікаві речі. На наступний день народження вже інша родина мені знову дарує ляльку-мотанку. І ці обидві ляльки неймовірно запали мені в душу, адже відчувала від них позитивну енергетику. Тож вирішала дізнатися, де ці ляльки були придбані. А на той час я жила в Києві. То поїхала і знайшла той магазин «Лялечка», що розташовується в Дарницькому районі Києва. І якраз це було перед Новим роком, 30 грудня.

У магазині зустріла гарну пані. Олена Орєхова її звуть. То я й запитала в неї про ляльок. Як з’ясувалося, вона й створювала ці мотанки. Пані Олена розповіла, що є власницею магазину. І от раз на рік, перед Новим роком, вона приходить, щоб торгувати. В інші дні упродовж року в магазині працюють продавці.

Я тоді зазначила: мабуть, це доля, що ми зустрілися. І що мені дуже подобаються ляльки-мотанки, що хотіла б навчитися їх робити. У Олени Орєхової великий досвід, адже вона більше як 30 років виготовляє ляльки-мотанки. На щастя, вона погодилася дати мені майстер-клас», – розповіла Лілія Маслак.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині відроджують і зарибнюють ставок

До речі, Лілія робить тільки оберегові ляльки. Навіть пішла до церкви, помолилася та попросила благословення на цю справу.

«Наприклад, часто можна почути: «У мене поганий настрій, то сідаю вишивати, або плету, або іншим рукоділлям займаюся». Я так працювати не можу. У мене все навпаки. Коли є натхнення, тільки тоді щось народжується. Для мене такий стан дуже важливий. Якщо немає часу або поганий настрій, ніколи мотанки робити не буду. Адже кожна лялька – це як народження дитини. Виношуєш думки, емоції – і таке чудо трапляється. Потрібно аби людина, для якої лялька зроблена, відчувала позитивну енергетику від неї.

Мотанка робиться за один підхід. Тобто поки не зробиш ляльку, нічим іншим займатися не можна і пауз у роботі теж бути не може. Якщо не впевнена у своїх силах – не варто й братися. Всі тканини мають бути натуральними, жодної синтетики. Ляльки не можна колоти. Вишивка допускається, але пришивати якісь елементи на ляльку не можна. Це такі народні традиції, яких має дотримуватися кожна майстриня. Я суворо дотримуюся таких правил. Читала про них багато, цікаво мені дуже було», – зазначає майстриня.

Кожна мотанка особлива. І до кожної з них є свій невеличкий опис, для чого потрібна саме ця лялька. Разом із ним жінка і дарує лялечку людині, для якої вона була виготовлена.

До речі, доказів того, що обереги дієві, є чимало.

«Зробила ляльку для моєї двоюрідної сестри – і вона вийшла заміж. Так само і моя кума. На 45-річчя я подарувала їй таку мотанку, щоб вона вийшла заміж. Так і трапилося. Ще була одна знайома родина, яка дуже хотіла діток, але не вдавалося. То й для них зробила лялечку. По-перше, треба вірити, що все це працює. Коли роблю ляльку, то безпосередньо для людини, якій хочу подарувати. Я не можу, не знаючи людини, робити персональну ляльку. Спершу треба з людиною поспілкуватися, дізнатися, що вона хоче, для якої мети. Бо коли працюю, прошу Бога, щоб відбулося все, чого людина прагне.

І для мене це не бізнес, а така народна традиція. І я хочу її підтримувати та розвивати в своєму місті. Окрім того, є книжка «Парадокс української ляльки», де зазначені майстрині з усіх областей України, які роблять мотанки, а про Чернігівщину взагалі не згадується. А я дуже хочу, щоб в Чернігівській області була своя майстриня, і в Корюківському районі зокрема. І щоб інформація була зазначена в цій книжці», – розповіла пані Лілія.

До речі, вона робить оберегові ляльки-мотанки не лише для інших людей, а й для себе. Розповідала, що має по такій спеціальній ляльці в кожній кімнаті своєї оселі.

«У кожній із них закладений свій особливий зміст. Наприклад, одна – берегиня дому, інша – для того, щоб був достаток, третя – для здоров’я. Ці мотанки може чіпати тільки господар дому. Іншим людям, які приходять у дім, цього робити не бажано. Вона просто має стояти в певному світлому місці. На вході до оселі мотанка теж має бути, щоб оберігала оселю від негативу, що може потрапити крізь двері.

До речі, для дітей є своя мотанка. Це як захист від поганих очей. Навіть до народження дитини вагітна жінка має сама зробити маленьку мотанку для своєї майбутньої дитини. І обов’язково ця лялечка має лежати в ліжечку до народження дитинки і коли дитинка народиться. Хто в це вірить, тому Бог допомагає», – переконана майстриня.

Як уже зазначалося, нині пані Лілія має зовсім небагато часу на рукоділля. Якщо є натхнення може сісти за виготовлення мотанки у вихідні, щоправда, не в неділю, бо, згідно з правилами, цього дня їх робити не можна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вода кольору чаю: в чернігівському «Водоканалі» розповіли про причини брудної води

Добра слава про оберегові ляльки пані Лілії вже давно вийшла за межі Корюківки й України. адже ці особливі мотанки замовляють собі жителі різних країни – Чехії, Польщі і навіть Канади. Це, мабуть і є найвище визнання творчості майстрині.

А в грудні в рідній Корюківці була виставка робіт пані Лілії. Каже, що для багатьох її захоплення стало відкриттям і було дуже приємно бачити, що людям дійсно це цікаво, й отримувати схвальні відгуки на свою адресу.

Поділилася Лілія Маслак і своїми мріями.

«Хочеться передати свої вміння дітям, бо Україна має плекати свої традиції. Для мене показати таке маленьке щастя – уже радісно.

Мрію хоча б інколи проводити майстер-класи для діток. Щоб наші традиції не забувалися. До того ж, кожна майстриня хоче передати комусь свою справу, в мене таке бажання є», – зізналася вона.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button