Культура

«Доносити правдиву історію та розвінчувати радянські міфи»: цілі Прилуцького краєзнавчого музею (Фото)

Нині заклади культури зі зрозумілих причин не працюють так, як до широкої війни. Але вони аж ніяк не стоять пустками, бо відбувається пошук нових форм роботи.

Зокрема в Прилуцькому краєзнавчому музеї ім. В.І. Маслова відбулося відкриття виставки робіт вихованців приватної студії-школи «КімNata».

«Ця студія в нас виставляється вже третій рік. Завжди приємно, що маємо можливість бачити, як зростають молоді таланти. Адже на виставці були присутні вже знані художники – Степан Вербищук, Семен Тихонович Кантур, молоді художники – Василь Деркач, Олександр Гузєв. То у приватній бесіді запитувала їх про враження. Казали, є що оцінювати і є на що сподіватися. Дуже добре, що є молоді таланти, які в майбутньому, можливо, виставлятимуться в більших залах, аніж наша», – в коментарі для ЧЕЛАЙН зазначила Тетяна Зоць, директор Прилуцького краєзнавчого музею ім. В.І. Маслова.

Вихованці студії представили роботи за звітний рік навчання в школі. Оцінювання проводили батьки, друзі, знайомі.

Виставка, як веселка, – різнобарвна, багатосюжетна, вражає творчою уявою та натхненням.

«Виставка безкоштовна, триватиме два тижні. Звісно, користується попитом серед рідних юних художників. Бо в кожної дитини бабусі, дідусі й інші родичі хочуть прийти та подивитися на рівень художньої майстерності своєї дитини», – сказала Тетяна Зоць.

Реалізовуватимуть у музеї й інші цікаві проєкти. Наприклад, підбиватимуть підсумки акції «Музейне селфі», яку проводять уже вп’яте. Але нинішня акція відрізнятиметься від попередніх, бо музейна експозиція в історичному відділі розібрана.

«Але ми закликали містян і поціновувачів музейної сфери підійти з креативом і зробити селфі або зважати на ті умови, які в нас є. Якось покреативити навіть у пустій експозиції або зробити перегук із минулим роком чи сучасною ситуацією.

І ось у суботу в нас були дві групи – такий креатив вийшов, що аж зашкалювало. Тому цього тижня підбиватимемо підсумки», – запевнила директор закладу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Прикраси, картини і брелоки: чернігівський хімік створює неймовірні вироби з бісеру

Музей також активно долучають до аукціонів зі збору коштів для ЗСУ. Цієї суботи братимуть участь в аукціоні етноспрямування. Представлятимуть знану виставку «Ангели земні і небесні».

«Це ми робили фотосесію в українському стилі для жінок загиблих військових. Там є дружини, матері, доньки. Ось таку виставку ми знову представлятимемо», – пояснила Тетяна Зоць.

Працює музей і над проєктними заявками для українського культурного фонду щодо збереження культурної спадщини, щодо безбар’єрної освіти, надання послуг.

Також у перспективі – велика виставка знаного художника Едуарда Усова, митця-«шістдесятника», якому цьогоріч виповнилося б 85 років. Його особливість у тому, що він не приймав радянської влади, завжди був при своїй позиції. Тому коли став переможцем міжнародного конкурсу молодих художників «Акварелі», його навіть не випустили з СРСР.

«Звісно, він трішки заглядав у чарчину і життя його було не зовсім довготривалим. Але велика кількість його робіт зберігається в нашому зібранні. Ми плануємо зробити до його ювілею масштабну виставку нових робіт. У нього дуже багато молдавських сюжетів і жіночих. Тобто ті роботи, які ще не виставлялися. Навіть, можливо, зробимо цикл – не одну, а дві-три виставки зі свого зібрання. Ризикуємо, але робимо», – розповіла директор музею.

За її словами, наразі особливо грандіозних планів на майбутнє в музеї не будують. Кажуть, що січень-лютий – це взагалі завжди застійний період для музеїв. До того ж, дуже важко щось загадувати наперед, бо думаєш одне, а реалії життя ставлять нас в інші умови. Але плани мають і працюють.

«Людям потрібна наша робота, адже брак дозвілля містяни відчувають. Зокрема прилучанам подобаються розважальні екскурсії вихідного дня. 

А ще нині такий час, що люди відкривають для себе невідому інформацію. Ось до Дня Соборності проводили краєзнавчу годину для посадовців Прилуцької міської ради. То був відгук: «Як багато ми не знаємо!». Тому нині найголовніше завдання музею – говорити та доносити правдиву історію і розвінчувати радянські міфи», – вважає Тетяна Зоць.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Фото – Прилуцький краєзнавчий музей імені Василя Івановича Маслова

Ще статті по темі

Back to top button