Культура

«Симаргл на підвіконні»: побачила світ нова книжка чернігівської літераторки

Наприкінці грудня минулого року творчі здобутки Чернігівщини збільшилися на одну книжку. Йдеться про збірку «Симаргл на підвіконні» чернігівської письменниці Олени Терещенко. Написана вона у стилі міського фентезі, а всі події відбуваються в рідному Чернігові.

До речі, ілюстрував книгу чоловік пані Олени – Олександр Терещенко. Докладніше про літературну новинку – в інтерв’ю з авторкою.

Пані Олено, звідки взялася близькість до теми Симаргла? Що надихнуло на написання?

На написання книги надихнув сам Чернігів, його вулички, старовинні будинки, затишні куточки. Звідси, власне, й тема Симаргла. Ця міфічна істота зображена на капітелях Борисоглібського собору і може вважатися неофіційним символом Чернігова.

Чому Симаргл на підвіконні?

Це пов’язано з сюжетом одного з оповідань, що ввійшло до збірки. Воно має назву «Звір». Там Симаргл дещо осучаснений, він має вигляд невеликого собаки, схожого на спанієля з крилами. Героїня бачить його однієї дощової днини на власному підвіконні з поламаним крилом і рятує. Це повністю плід моєї уяви, такий собі «одомашнений» Симаргл, який, утім, не втрачає чарівної сили. Насправді Симаргл досить загадковий образ. Вчені сперечаються щодо походження цього образу. За однією з версій – це запозичення з іранської міфології, там Симург – собакоптах. Також, за деякими версіями, це втілення стихії Вогню. Цей сюжет також використаний в оповіданні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Успішний столичний адвокат пишається своїм чернігівським корінням, яке дослідив до XVII століття

Про що ваша книжка? Головний меседж.

Це міське фентезі про Чернігів. Сам жанр міського фентезі передбачає, що міфічні істоти та фантастичні події трапляються в звичайних міських декораціях. Це спроба поглянути на наше рідне місто з трошки іншого боку, дати можливість читачам трохи пофантазувати. У книзі вгадується чимало міських локацій і будинків, зокрема, будинок на Павлова, 9, маєток Глєбова (інститут мікробіології), Стрижень, Десна тощо.

Чи не виникали якісь містичні моменти під час роботи?

Сюжети цих оповідань інколи з’являлися самі собою, коли я гуляла вулицями Чернігова. Ніби той чи інший куточок хотів потрапити в книгу. Так було з оповіданням «Замок на околиці міста», в якому фігурує Григорій Глєбов і його маєток, з оповіданням «Темна вода», ідея якого мені прийшла, коли я гуляла набережною Стрижня. До речі, це оповідання ввійшло до антології українського міського фентезі «Серце міста», що вийшла на початку січня цього року.

Як довго працювали над книгою? Чи є вона у вільному доступі, чи можна купити, скільки коштує?

Усі оповідання написані в проміжку з літа 2019-го до весни 2020-го. Книжка побачила світ наприкінці грудня 2020-го. Вона видана за кошти обласного бюджету в рамках обласної Програми підтримки розвитку інформаційної та видавничих сфер Чернігівщини на 2016 – 2020 рр. Тому тираж не призначений для продажу й буде розподілений по бібліотеках. Зокрема, можна буде взяти почитати в міській бібліотеці ім. М. Коцюбинського.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігові функціонує жіноча вітальня, де знаходять шляхи вирішення життєвих проблем 

Замислюєтесь уже над новою книжкою?

З огляду на те, що інтерес до книжки великий, я планую найближчим часом зробити перевидання. Планую, окрім оповідань, додати також містичну повість «Полювання на привида», дія якої відбувається в містечку, дуже схожому на Седнів. Тож треба шукати спонсорів на друге видання.

Також спільно з подругою, яка теж пише в жанрі фентезі, плануємо спільну збірку новел у стилі європейського фентезі.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button