Культура

Головний редактор журналу «Наталі» одягла чернігівський стрій (Фото)

Чернігівські самобутні народні строї стали окрасою національного проекту «Нація», організованого київським стилістом-іміджмейкером Ксенією Малюковою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Корюківка презентувала епохальний проект

«Проект «Нація» – це проект старовинного одягу середини XIX – початку ХХ століття. В цьому проекті знялися наші молоді українські актриси. Кожен район самобутній, і за одягом дуже відрізняється один від одного. Ба, навіть не тільки район, а й село. Могли в одному селі носити, наприклад, корсет зі спідницею і сорочкою, а в іншому селі носити сарафани. Чернігівщині притаманно це. Хто-хто, а Чернігівщина вона дуже барвиста й на орнаменти багата. Тому це регіон, який можна дуже широко розкривати», – розповідає Ксенія Малюкова.

Стрій із Чернігівщини, а саме Новгород-Сіверського району, одягла навіть головний редактор журналі «Наталі»

«У мене є стрій із Чернігівщини. До речі, в нього вдягнена Ірина Трухачова, головний редактор журналі «Наталі». На ній саме чернігівський стрій. До речі, і вінок, що на ній, також із Чернігівщини. Також полтавські майстрині зробили репліку вінка, що на ній, також із Чернігівщини», – говорить авторка проекту.

Головна мета проекту, за словами Ксенії Малюкової, – об’єднати Україну.

«Зібрати всю Україну! Ось мета. Цим проектом ми показуємо, яка Україна єдина. Бо це люблять всі. Мені надходить дуже багато відгуків про проект від людей».

Увесь проект зроблений авторкою самотужки. Ніхто його не фінансує. Вона сама знаходить і купує речі. Вартість дуже відрізняється. Наприклад. Як розповідає, одну сорочку купила за 300 доларів, але є й значно дешевші. Все залежить від того, скільки їй років, яка вишивка на ній, наскільки рідкісна і колекційна ця річ.

Проект «Нація» триває вже півтора року, але він не закінчений, бо є деякі області, які ще не відзняті.

Ще статті по темі

Back to top button