Культура

Художник Віталій Гідеван вдихає життя у стіни будівель

Прилуки поступово приєднуються до переліку тих міст, у яких розвинене вуличне мистецтво. Безликі, а іноді й пошарпані стіни перетворюються на арт-об’єкти та фотозони.

Днями так званих художніх муралів у Прилуках стало ще більше. І автором їх є наш земляк, а нині київський художник Віталій Гідеван (Gide1).

«Найкращий результат моєї роботи – це дитячі посмішки, котрі сяють навкруги, коли дітям подобається малюнок і їхнє «Вау» надихає ще більше. Дитячі емоції – єдине непідробне в нашому світі, і хочеться, щоб вони завжди були сповнені добром»,– говорить Віталій.

Одним із таких творінь є «екзотично-цитрусовий коктейль, заряджений на позитив» (за визначенням творця) – малюнок, зроблений на їдальні спеціальної школи-інтернату №15.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У столиці з’явився брат-близнюк чернігівського лиса (Фото)

Схожий мурал за участі пухнастика можна розгледіти й на одній із стін на території гімназії №5. Малюнки молодого талановитого художника точно направлені на те, щоб наповнити життя прилучан добротою та позитивом. Симпатичні пухнасті звірята та пернаті, в чиїх очах відбивається Всесвіт, дивляться на перехожих зі стін місцевих будинків і настрій одразу ж покращується.

Дивлячись на творіння Віталія Гідевана, складно повірити, що спеціальної художньої освіти в нього немає. Але це дійсно так. Університет він закінчив за спеціальністю інженер-будівельник. Але хлопця завжди захоплювало те, як малює його батько. Він із дитинства спостерігав за його творчістю і це неймовірно надихало. Самостійно малювати Віталій почав із 17 років, усьому вчився самостійно. І дійсно, людина сама може навчитися чому завгодно, якщо є сильне бажання та любов до своєї справи.

Монументальним вуличним мистецтвом займається вже років 10 років, а з 2016 року за власною ініціативою почав малювати масштабні мурали в Києві. Тепер і в рідному місті є його творіння.

Варто відмітити, що малюючи картини на стінах, Віталій завжди використовує яскраві фарби. Таким чином зображення тварин і птахів виходять більш виразними, наповненими деталями, і набагато краще вписуються в природнє середовище.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На будівлі навчального закладу на Чернігівщині намалювали велетенський мурал

Малюнки Віталія Гідевана прикрашають стіни будинків по всій Україні. Загальна кількість робіт перевищує 300 (від невеликих проєктів до масштабних будівель площею більше 200 кв. м).

На даний момент його картини є в Чернігові, Вінниці, Черкасах, Прилуках, Василькові, в Миколаївській області (Снігурівка та Євгенівка), але найбільше в Києві. Одна з останніх робіт художника за межами столиці – це мурал у Кирилівці (Азовське море), де він зобразив єнота, який купається в морі, та завзятого папугу.

Нові ж прилуцькі стінописи, блакитний птах і кумедний дельфін, – це подарунок для дітей Прилуцького навчально-реабілітаційного центру «Світанок».

«Мій подарунок для дітей Прилуцького навчально-реабілітаційного центру! Щоб їхнє життя наповнилося новими фарбами та приємними емоціями», – розповідає художник.

Джерело: «Град Прилуки»

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button