Культура

Із лікарів – у співаки: на Чернігівщині діє самобутній народний ансамбль

Відроджувати традиції сивої давнини, берегти історію та нашу національну культуру. Така вкрай важлива і складна місія покладена на народні ансамблі, які, попри брак фінансування і забутість державою, тягнуть цю місію на своїх плечах. Одним із таких колективів на Чернігівщині є самодіяльний народний фольклорно-етнографічний ансамбль «Пряля» з смт Олишівка.

Розповідає голова Олишівської громади Сергій Малець:

«Ансамблю цього року виповнилося 50 років. Він уже давно має статус народного. Намагаємося розвиватися. Вони часто подаються на різноманітні міжнародні фестивалі. Ось цього року хочемо відправити на фестиваль до Болгарії, їх туди запросили, проте маємо проблему з фінансуванням. Шукаємо спонсорів. Усього потрібно приблизно 70 тисяч гривень.

Загалом такі співочі колективи вкрай потрібні. Скажу, що в нашій громаді їх два, ще є ансамбль із села Смолянка. За допомогою таких колективів ми зберігаємо та показуємо підростаючому поколінню нашу культуру. Адже все забувається. А для збереження нашої автентичності забувати цього не можна. Якщо ми не знаємо нашої історії, то про яку «батьківщину» можна говорити».

Загалом колектив «Пряля» був створений у 1970 році, на базі Олишівської дільничної лікарні, адже першими виконавцями були саме «медики». Вже через два роки він отримав статус народного. Наразі в колективі 10 осіб. Постійний репертуар – це приблизно 20 номерів. Наразі утримуються Олишівською громадою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Побачила світ нова книжка про селище на Чернігівщині

До карантину виступали на різноманітних святах – на різдвяні свята в Чернігові на площі, на місцевому конкурсі в Дроздівці, зайняли перше місце в місті Буча, на фестивалі «Золоті ключі» тощо. Серед давніх досягнень – виступ на літній Олімпіаді – 1980 в Москві.

Зараз, від початку карантину, беруть участь в онлайн-конкурсах. Як уже зазначалося, були запрошені на фестиваль «Еврофольк» до Болгарії.

«Несемо етнографічну пісню нашого села. Пісні різні є – з виводом, є веселі, є обрядові. Коронною в нас є пісня «Пряля» – «Ой пряду, пряду, спатоньки хочу…», – говорить Раїса Піщук, учасниця ансамблю.

«Наш репертуар – це насамперед українська народна пісня, та, що побутує в нас у Олишівці. І наша «візитівка» – пісня «Пряля», – хоч і є народною, навіть входить до збірника Леонтовича, проте її коріння саме з Олишівки. Наш колектив ставить за мету доносити місцеві обряди та звичаї. Показуємо, якими були раніше весілля, вечорниці тощо», – розповідає керівник ансамблю  Іван Решотько.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button