Культура

Колекція вишиванок і рушників: у Остерському будинку культури оформили світлицю (Фото)

Нинішній нелегкий час пробуджує в українців цікавість до своєї минувшини. Водночас  нині всі свої оселі оновлюють на сучасний лад, тож мине ще кілька років – і молоде покоління навіть не уявлятиме, як раніше жили їхні бабусі та прабабусі, з чого їли, що вдягали. Тому у Острі вирішили зберегти історичну пам’ять і створили етнографічну кімнату «Українська світлиця».

Про це та розвиток культурної галузі громади – в розмові з Лідією Тищенко – Іценко, начальником відділу освіти, культури, туризму, молоді та спорту Остерської міської ради.

Пані Лідіє, як збирали речі для світлиці і наскільки вона популярна серед жителів вашого міста та гостей?

У директора будинку культури, що в місті Остер, була давня мрія: оформити світлицю з різними стародавніми речами. Їх збирали по селах у людей, які мали хоч щось старовинне.

Всі ці цікавинки намагаємося зберегти і передати нащадкам, як і українські традиції. А цьогоріч зібрали колекцію вишиванок. На День вишиванки цю новинку презентували.

Люди охоче приходять подивитися колекцію. Зазвичай, до якихось свят (наприклад Дня вишиванки) навіть оголошення дають, що можна відвідати світлицю, що діятиме виставка. І дійсно, було багато охочих прийти. Освітні заклади приводили дітей на екскурсію. Їм розповідали історію вишиванок. І гості міста, які у нас бувають, також заходять і цікавляться світлицею.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Родина загиблого бійця з Чернігівщини просить усіх небайдужих підписати петицію

Хоча все нині не так, як до повномасштабного вторгнення, культурна галузь, напевне, на місці не стоїть? 

Намагаємося до різних свят упродовж року проводити заходи. Останнє, що проводили, – благодійний концерт, під час якого збирали кошти на підтримку ЗСУ. Хоч нині і обмеження на масові зібрання, вирішили трішки підняти наш дух і підтримати захисників. Відбувся також звітний концерт вихованців музичної школи і будинку творчості. Також до Дня захисту дітей влаштувати дитяче свято. Його, до речі, до повномасштабного вторгнення проводили традиційно. 

Нещодавно у нас в краєзнавчому музеї була презентація книжки про Євгена Чикаленка, українського громадського діяча, благодійника, мецената. Тобто, намагаємося більше розповідати про людей, які діяли в інтересах України.

Загалом, прагнемо проводити різні заходи для нашого розвитку і традиції зберігати.

У серпні в нас традиційно був захід «Медовий рай», до якого, зазвичай, бджолярів долучали. У форматі ярмарку він проходив, де пасічники представляли свою продукцію. Можливо, цьогоріч, щось подібне також придумаємо. 

Є багато аматорів, які займаються рукоділлям. Тож намагаємося жителям громади показувати роботи цих майстрів.

Пропри те, що немає настрою, важка ситуація, у людей є тяга  до пісні і творчого  самовираження?

Звісно. Хоча, з одного боку, ніби, й недоречно у нинішній ситуації розважатися. А з іншого – інколи потрібно себе також якось підтримувати. Неможна постійно перебувати в негативі. Погані думки руйнують нашу психіку.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Фото — Лідія Тищенко – Іценко

Ще статті по темі

Back to top button